// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kristensen og Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Gr√łnland

Kristensen og Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark

Skrevet af den 30. september 2021 – 05:20Ingen kommentarer

F√łrst gav de os i 2011 “F-16 – oplevelser p√• danske vinger”. S√• kom i 2015 den sv√¶re to’er “Hercules – oplevelser p√• danske vinger” og i 2017 “Merlin – oplevelser p√• danske vinger”. Alle tre flotte “coffee table book”-agtige b√łger med billeder og historier om tre af det danske flyvev√•bens luftfart√łjer. Kampflyet F-16, transportflyet C-130 og rednings- og transporthelikopteren EH101 Merlin.

Nu er Thomas Kristensen og Henning Kristensen s√• klar med den fjerde bog i r√¶kken – som ikke har titlen “XXX – oplevelser p√• danske vinger”.

(En titel der i √łvrigt var misvisende i bog nummer tre, da en helikopter ikke har vinger. Men det er en anden snak.)

I denne bog er vi i aktion for Danmark og hovedpersonen er Forsvarets lille rappe AW-159 Lynx-helikopter, som indtil sin pensionering i 2017 tjente sit land i n√¶sten 40 √•r. Hovedsageligt bag p√• S√łv√¶rnets inspektionsskibe i Nordatlanten og langs Gr√łnlands kyster. Men ogs√• som piratj√¶ger i Adenbugten ud for Somalia.

Konceptet er det samme som i de tre foreg√•ende b√łger. Piloter og teknikere fort√¶ller r√łverhistorier, anekdoter og dramatiske beretninger om deres oplevelser med luftfart√łjet.

I Lynx’ens tilf√¶lde handler det ofte om til tider halsbr√¶kkende og farlige redningsmissioner ved F√¶r√łerne og Gr√łnland. Ganske nervepirrende l√¶sning. Og man kan ikke undg√• at sidde tilbage med en vis portion stolthed over de danske piloter og teknikeres evner og mod.

Spændende læsning, som holder en fanget. Men bogen har Рligesom de tre foregående Рden svaghed, at historierne ikke virke til at være redigeret særlig meget. Og man kan godt være en knalddygtig pilot eller flymekanikere uden at være nogen særlig god skribent.

Så det havde været rart med lidt mere redigering af teksten. For eksempel med mere ensartede underrubrikker og indledninger. Nogle underrubrikker giver ingen mening overhovedet. Og nogle historier starter et sted og lander et helt andet sted.

N√•r det er sagt, s√• er det et brandgodt koncept Kristensen og Kristensen har udviklet. M√•ske en smule n√łrdet. Men ikke-flyentusiaster kan ogs√• f√•et noget ud af det. Sp√¶ndende fort√¶llinger og flotte billeder. Rigtig mange af dem og virkelig l√¶kkert pakket ind.

Det danske flyvev√•ben har desv√¶rre ikke s√• mange fly- og helikoptertyper. Lynx’ens afl√łser, MH-60R Seahawk, har kun f√• √•r p√• bagen. Ikke nok til at fylde en bog, og de nye F-35 kampfly er ikke kommet endnu. Men transportflyet CL-604 Challenger og de sm√• Fennec-helikoptere mangler. Sp√łrgsm√•let er dog om der er nok af sp√¶ndende historier at fort√¶lle med de to i hovedrollerne.

Det vil tiden vise. Det bliver desuden sp√¶ndende at se om b√łgerne om Challengeren og Fennec’en udkommer p√• to andre forlag end de fire forlag, som indtil videre har udgivet hver en bog i serien, der ikke l√¶ngere kan kaldes “Oplevelser p√• danske vinger”. Men en god l√¶seoplevelse. Det er de stadig.

Thomas Kristensen og Henning Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark. Lindhardt og Ringhof, 2021. 360 sider.

Der er lukket for kommentarer.