// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristensen og Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Grønland

Kristensen og Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark

Skrevet af den 30. september 2021 – 05:20Ingen kommentarer

Først gav de os i 2011 “F-16 – oplevelser på danske vinger”. Så kom i 2015 den svære to’er “Hercules – oplevelser på danske vinger” og i 2017 “Merlin – oplevelser på danske vinger”. Alle tre flotte “coffee table book”-agtige bøger med billeder og historier om tre af det danske flyvevåbens luftfartøjer. Kampflyet F-16, transportflyet C-130 og rednings- og transporthelikopteren EH101 Merlin.

Nu er Thomas Kristensen og Henning Kristensen så klar med den fjerde bog i rækken – som ikke har titlen “XXX – oplevelser på danske vinger”.

(En titel der i øvrigt var misvisende i bog nummer tre, da en helikopter ikke har vinger. Men det er en anden snak.)

I denne bog er vi i aktion for Danmark og hovedpersonen er Forsvarets lille rappe AW-159 Lynx-helikopter, som indtil sin pensionering i 2017 tjente sit land i næsten 40 år. Hovedsageligt bag på Søværnets inspektionsskibe i Nordatlanten og langs Grønlands kyster. Men også som piratjæger i Adenbugten ud for Somalia.

Konceptet er det samme som i de tre foregående bøger. Piloter og teknikere fortæller røverhistorier, anekdoter og dramatiske beretninger om deres oplevelser med luftfartøjet.

I Lynx’ens tilfælde handler det ofte om til tider halsbrækkende og farlige redningsmissioner ved Færøerne og Grønland. Ganske nervepirrende læsning. Og man kan ikke undgå at sidde tilbage med en vis portion stolthed over de danske piloter og teknikeres evner og mod.

Spændende læsning, som holder en fanget. Men bogen har – ligesom de tre foregående – den svaghed, at historierne ikke virke til at være redigeret særlig meget. Og man kan godt være en knalddygtig pilot eller flymekanikere uden at være nogen særlig god skribent.

Så det havde været rart med lidt mere redigering af teksten. For eksempel med mere ensartede underrubrikker og indledninger. Nogle underrubrikker giver ingen mening overhovedet. Og nogle historier starter et sted og lander et helt andet sted.

Når det er sagt, så er det et brandgodt koncept Kristensen og Kristensen har udviklet. Måske en smule nørdet. Men ikke-flyentusiaster kan også fået noget ud af det. Spændende fortællinger og flotte billeder. Rigtig mange af dem og virkelig lækkert pakket ind.

Det danske flyvevåben har desværre ikke så mange fly- og helikoptertyper. Lynx’ens afløser, MH-60R Seahawk, har kun få år på bagen. Ikke nok til at fylde en bog, og de nye F-35 kampfly er ikke kommet endnu. Men transportflyet CL-604 Challenger og de små Fennec-helikoptere mangler. Spørgsmålet er dog om der er nok af spændende historier at fortælle med de to i hovedrollerne.

Det vil tiden vise. Det bliver desuden spændende at se om bøgerne om Challengeren og Fennec’en udkommer på to andre forlag end de fire forlag, som indtil videre har udgivet hver en bog i serien, der ikke længere kan kaldes “Oplevelser på danske vinger”. Men en god læseoplevelse. Det er de stadig.

Thomas Kristensen og Henning Kristensen: LYNX – I aktion for Danmark. Lindhardt og Ringhof, 2021. 360 sider.

Der er lukket for kommentarer.