// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ann Patchett: Det hollandske hus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ann Patchett: Det hollandske hus

Skrevet af den 21. maj 2022 – 07:06Ingen kommentarer

Søskendebånd, tragedie, svigt og håb.

I en langsom og stemningsfuld beretning fortalt af familiens nu voksne søn Danny folder historien om søskendeparret Maeve og Danny sig ud. Vi hører om deres opvækst udenfor Philadelphia i en overdådig ejendom kaldet Det hollandske hus, som deres far Cyril Conroy købte som en overraskelse til deres mor. Huset blev købt med afkastet fra Cyrils ejendomsimperium skabt efter 2. verdenskrig, hvilket havde løftet ægteparret ud af fattigdommen ind i en position som nyrige med et hus fuldt af ansatte. Noget som på sin vis ender med at bringe ulykke over familien.

Da Danny er lille, forlader deres mor dem for aldrig at komme tilbage, og faren, som ikke tåler at være alene, får sig hurtigt en ny kone, som bringer sine egne to døtre ind i ægteskabet. Danny og Maeve får aldrig nogensinde at vide, hvorfor deres mor forsvandt. Da faren pludselig dør, bliver søskendeparret, der nu er i teenagealderen, smidt ud af hjemmet og overladt til sig selv uden anden finansiel opbakning end muligheden for at få betalt deres uddannelse. Alle minder og ejendele fra deres hjem og deres forældre går tabt. Fra det ene øjeblik til det andet går de fra at være velhavende til at leve i den fattigdom, deres far så indædt havde kæmpet for at komme ud af.

Ann Patchett skriver, så man som læser bliver fuldkommen opslugt af historien om båndet mellem de to søskende og deres minder om barndommen og dens svigt, hvor det er nuancerne i teksten og alt det usagte, der kommer til at fylde. Det er historien om den onde stedmor og en far, der ikke involverer sine børn i, hvad der sker. Det er løgne og bedrag, men også en stor kærlighed og afhængighed mellem de to, der i sidste ende kun har hinanden. Og så er det en historie om to mennesker, der gennem hele livet ikke formår at give slip på fortiden, og det, de mener, tilkommer dem. De vender konstant tilbage til Det hollandske hus for at betragte det på afstand og fantasere om det stadig ser ud som, da de var en del af stedet. Uden modet til at konfrontere deres stedmor.

Jeg har uden tvivl fået mig en ny yndlingsforfatter. Bogens langsomme tempo tiltalte mig meget, da sproget er så smukt og søskendeparret så intelligent fremført, at man nyder samtalerne, som folder sig ud. Det er medrivende at læse, hvordan de ved hjælp af andres barmhjertighed klarer sig på trods af modgangen. Og så er bogen fantastisk oversat og med det smukkeste omslag, du kan forestille dig.

Er du til bøger som Stillidsen af Donna Tartt, vil du også elske denne bog.

Ann Patchett: Det hollandske hus, Svane & Bilgrav, oversat af Anders Juel Michelsen, 340 sider, april 2022

Der er lukket for kommentarer.