// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sally Rooney: Skønne verden, hvor er du
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sally Rooney: Skønne verden, hvor er du

Skrevet af den 12. januar 2022 – 12:33Ingen kommentarer

Der er en helt speciel og underspillet stemning i Sally Rooneys bøger, som jeg ikke er i stand til at modstå. Det er bøger om kærlighed, den værste og den fineste slags i en form for symbiotisk forhold, hvor den ene ikke kan eksistere uden den anden.

Skønne verden, hvor er du starter på en date mellem forfatteren Alice og lagerarbejderen Felix. Daten går ikke just godt, men Alice ender alligevel med at invitere Felix med til Rom, hvor hun skal promovere sine bøger. Alices bedste veninde Eileen, som bor i Dublin, er ved at komme sig over et brud og er til stadighed draget af sin gamle flamme Simon, som hun har kendt, siden hun var barn. Simon har dybe følelser for Eileen, men ingen af dem har delt deres tanker med hinanden, og alle møder synes fulde af misforståelser. De fire karakterer er stadig unge, men et sted i deres liv, hvor deres venner bliver gift og får børn. Vi får masser af sex og begær, men også tvivl om sex og det begær, de har følt.

Alice og Eileen kommunikerer kun på mails, og gennem disse får vi præcis de filosofiske tanker og tekster, jeg elsker allermest ved Sally Rooneys bøger. Det er lange interessante samtaler om livet, kærlighed, kunst, litteratur og mennesker. Samtidig får vi også de akavede og maveknugende samtaler mellem de to par, hvor misforståelser og store forventninger er i fokus og gør vejen mod en lykkelig slutning så vanvittig kringlet, at den synes umulig.

Det kan godt være, Skønne verden, hvor er du for nogen virker langsom og uden fremdrift, men jeg elsker den. Jeg elsker de lange reflekterende samtaler mellem personerne og de ekstremt akavede af slagsen, der giver mig en knugen i brystet. Sally Rooney kommer altid ind under huden på mig.

Sally Rooney: Skønne verden, hvor er du, Gutkind, oversat af Karen Fastrup, 360 sider, september 2021

Der er lukket for kommentarer.