// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen Fry: The Fry Cronicles
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, På engelsk

Stephen Fry: The Fry Cronicles

Skrevet af den 12. oktober 2010 – 20:40Ingen kommentarer

Det er vist kun Stephen Frys uomtvistelige talent, der overgår hans dybe usikkerhed.

For måske kender du Stephen Fry som den stilsikre butler Jeeves, der i tv-serien baseret på P. G. Woodehouses bøger, altid og med et køligt overblik redder sin håbløse dagdriver af en adelig arbejdsgiver fra planlagte giftemål og hævngerrige tanter.

Men bag den urengelske, Cambridgeuddannede facade og den ironiske distance gemmer der sig et vildt sind, der både har kæmpet med sin dybe usikkerhed, sin homoseksualitet og sin skyldfølelse over (tilsyneladende) at være kommet for let til alting.

Så før du tænker, at det her er endnu en semikendt skuespiller, der trænger til opmærksomhed (og penge), så må jeg sige, at Stephen Fry (og hans bog) er meget mere. For det første er Frys talent primært blevet brugt som forfatter til mange af de engelske sketches og tv-shows du måske kender, blandt andet sammen med vennen Hugh Laurie – og hans glæde ved at skrive og hans store indsigt i litteratur slår tydeligt igennem.

Og for det andet er Fry ærlig, hudløst ærlig i en sådan grad at han taler om sin dybe misundelse (og glæde), når hans kollegaer og venner får succes – og ærlig når han taler om sine egne begrænsinger inden for skuespil eller forfatterskabet.

Så selv om du ikke er specielt interesseret i engelsk humor og tv-produktion i 1980´erne, så er det selve menneskeligheden i Stephen Frys fortællinger, der bærer bogen igennem snarere end historien om en forvirret men talentfuld ung mand, der går direkte fra amatørkomedier på universitet til BBC produktioner med folk som Rowan Atkinson eller Emma Thomson.

For usikkerheden, oplevelsen af ikke at høre til, et emne der også behandles i den første eringsdringsbog med den mystiske titel ”Moab is my washpot”, er universel for selv de tilsyneladende selvsikre unge. Og den oplevelse formår Stephen Fry at beskrive – endda i en sådan grad at undertegnede ville have ønsket at The Fry Chronicles havde været på boghandlernes hylder, da mine teenageår gik over i 20´erne.

Stephen Fry, The Fry Chronicles, Michael Joseph Forlag, September 2010. 448 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.