// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tuula Karjalainen: Tove Jansson – arbejde og kærlighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Tuula Karjalainen: Tove Jansson – arbejde og kærlighed

Skrevet af den 18. december 2021 – 06:39Ingen kommentarer

Når man siger Tove Jansson tænker man automatisk på mumitroldene og hele det eventyrlige, finurlige og poetiske univers hun som forfatter har skabt.

Men Tove Jansson var meget mere end børnebogsforfatter og det har den finske kunsthistoriker Tuula Karjalainen skrevet en bog om.

I bogen Tove Jansson – arbejde og kærlighed kommer man omkring Toves barndom og opvækst i en kunstnerfamilie, der især var præget af farens krigsskader. Tove var et familiemenneske og flyttede først hjemmefra som 27 årig.

Bogen fortæller om hendes ungdom, som udover at være præget af venskaber og forelskelser også havde en stor skygge over sig i form af krig. Den prægede alt omkring dem og medførte sorg og mistede venskaber. Under krigen fik alt der var godt og roligt, større og større betydning, da det virkede som modvægt til alt det forfærdelige.

Tove har travlt med arbejdet som illustrator og billedkunstner og alligevel dukker der små figurer op, der lever i fred og sikkerhed i en dal skabt af fantasiens verden. Mumidalen var blevet til, som et sted man kunne flygte hen, når verden blev for grum.

Efter krigen, da det finske kulturliv igen åbnes ud til verden, oplever hun især mumitroldenes berømmelse, og hun finder virkelig sin vej igennem mumitroldenes verden.

Igennem tiden har hun også markeret sig som billedkunstner, manuskriptforfatter, sangskriver og meget mere. Hendes meninger, holdninger og værdier var altid stilfærdige, men kompromisløse og det er et spændende og omfattende indblik der gives i bogen. Det fungerer godt, at bogen ikke kun beskæftiger sig med Tove Janssons liv, men at det sættes ind i den tidsramme og udvikling, der foregår omkring hende.

Tove Jansson – arbejde og kærlighed, Tuula Karjalainen, på dansk ved Birgitte Bonde Hansen, Turbine, 304 sider, 2021

Der er lukket for kommentarer.