// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Ajvide Lindqvist: Venligheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

John Ajvide Lindqvist: Venligheden

Skrevet af den 10. september 2021 – 06:48Ingen kommentarer

Det kan godt være, at mange læsere vil springe denne bog af John Ajvide Lindqvist over, fordi han normalt er kendt for at skrive ret plausible (hvis jeg må sige det) bøger om vampyrer, zombier, spøgelser og andet overnaturligt. Hans bøger handler nemlig om så meget mere end det. Han er eminent til at skrive socialrealistisk litteratur, der foregår i socialt belastede områder i Sverige og med karakterer, der er både påtrængende ubehagelige og det stik modsatte. Venligheden er en roman om kærlighed og venskab mellem seks venner i trediverne i en lille flække kaldet Norrtälje, og så er det en roman om, hvad der sker, hvis venligheden pludselig forsvinder, og det værste kommer frem i folk.

Længst ude på havnekajen i Norrtälje står pludselig en morgen en lysende gul container. Ingen ved, hvem der har sat den der, eller hvad den indeholder. Da den omsider bliver åbnet, er det for sent for containerens indhold, og alt bliver forandret i byen. For noget er krøbet ud af containeren og har inficeret byens å, uden at indbyggerne har nogen anelse om, hvad der venter dem.

De temmelig overvægtige kvinder Siw og Anna har været bedste venner siden folkeskolen og er opsatte på, at det er nu, der skal ske noget nyt i deres liv. De begynder at træne i det lokale fitnesscenter, og en aften til et Pokemon Go raid i Societetsparken falder de i snak med vennerne Max og Johan. Trods deres vidt forskellige baggrunde starter en kontakt, der skal ende med et venskab, der bliver udvidet med søskendeparret den succesfulde Marco og den smukke model Maria fra Bosnien. Vi følger dem efterhånden som stemningen i Norrtälje forandres, og Max og Siw finder ud af, at de begge har en evne til at forudse hændelser, og at deres evner snart kommer på prøve i den lille by.

Den her bog var så langt fra, hvad jeg havde forestillet mig, at jeg havde en del besvær med at skrive om den. Forlaget kalder bogen for en varm samtidsroman om medmenneskelighed, venskab og kærlighed. Jeg synes, den er barsk, uhyggelig og med helt igennem fantastisk beskrevne karakterer. Vi fik den enlige mor, som arbejder som kassedame, social- og sundhedsassistenten, medarbejderen i den lokale bowlinghal, gartnerne hos park og vej, den rige forretningsmand og fotomodellen. Det eneste, de har til fælles, er deres opvækst i den samme by, og alligevel er det i sidste ende nok til at knytte dem sammen. Der er usædvanligt få overnaturlige aspekter i bogen i forhold til tidligere bøger, jeg har læst af John Ajvide Lindqvist, men samspillet mellem de seks hovedpersoner gør historien helt igennem formidabel. Jeg håber virkelig, at denne bog vil tillokke nye læsere af John Ajvide Lindqvist.

John Ajvide Lindqvist: Venligheden, Modtryk, oversat af Anders Johansen, 695 sider, august 2021

Der er lukket for kommentarer.