// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Trude Teige: Mormor dansede i regnen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Trude Teige: Mormor dansede i regnen

Skrevet af den 15. august 2021 – 06:00Ingen kommentarer

Hvad skete der egentlig efter Anden Verdenskrig med alle de tyske soldater, som skulle drage hjem igen? Hvad mødte dem, da de kom tilbage til resterne af, hvad der engang havde været deres hjem? Hvad med dem som havde fundet elskede i de lande, de var med til at besætte – og faktisk ikke var enige med Hitlers ideologi, men var nødsaget til at følge ham for at overleve. Og hvad med de kvinder, kaldet ”tyskerpiger”, som blev udstødt af deres familier, by og land, fordi de havde forelsket sig i et andet menneske, som tilfældigvis var en tysk soldat? Dette er en historie om dem.

Juni har arvet sine bedsteforældres hus på en lille ø i Norge og flytter dertil efter at være stukket af fra sin voldelige ægtemand. I et forsøg på at rydde ud i sine bedsteforældres ting støder hun på et gammelt fotografi af sin mormor, Tekla, med en tysk soldat og et brev dateret 1946. Hun har aldrig hørt om Teklas fortid og har et enormt behov for at finde svar på alt det usagte i familien. Hendes nye nabo Georg er også netop flyttet til øen for at komme sig over sin skilsmisse. Sammen søger de efter svar, der leder dem til Tyskland og en lille by i den dengang russiske zone med en grufuld forhistorie. En historie som Tekla alle disse år skamfuldt har holdt hemmelig for sin datter og barnebarn.

Samtidig hører vi historien om, da Tekla falder for den tyske soldat Otto og beslutter sig for at forlade Norge for at drage med ham hjem, selvom det medfører, at hendes familie slår hånden af hende, og hun mister sit norske statsborgerskab. Vi følger det unge par til et efterkrigstyskland i ruiner og fuld af kaos. Et Tyskland langt fra det billede, Otto så smukt har malet for sin elskede.

Mormor dansede i regnen er en gribende og barsk historie om kærlighed, sorg og tab. Da jeg havde læst historien til ende, sad jeg med en følelse af, at den sagtens kunne have været længere. Det var, som om der var steder, hvor forfatteren gerne måtte have givet mig flere detaljer. For eksempel om den tid, som Junis mormor tilbragte i Tyskland, efter katastrofen ramte, og det barn hun fødte. Jeg følte, at der blev sprunget for let over den periode. Når det er sagt, er det i bund og grund, fordi historien var så fængslende, at jeg savnede flere ord og flere detaljer. Mormor dansede i regnen er nemlig en bog om efterkrigsårene, jeg varmt vil anbefale.

Trude Teige: Mormor dansede i regnen, Alpha, oversat af Anne Matthiesen, 334 sider, juli 2021

Der er lukket for kommentarer.