// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Trude Teige: Mormor dansede i regnen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Trude Teige: Mormor dansede i regnen

Skrevet af den 15. august 2021 – 06:00Ingen kommentarer

Hvad skete der egentlig efter Anden Verdenskrig med alle de tyske soldater, som skulle drage hjem igen? Hvad m√łdte dem, da de kom tilbage til resterne af, hvad der engang havde v√¶ret deres hjem? Hvad med dem som havde fundet elskede i de lande, de var med til at bes√¶tte ‚Äď og faktisk ikke var enige med Hitlers ideologi, men var n√łdsaget til at f√łlge ham for at overleve. Og hvad med de kvinder, kaldet ‚ÄĚtyskerpiger‚ÄĚ, som blev udst√łdt af deres familier, by og land, fordi de havde forelsket sig i et andet menneske, som tilf√¶ldigvis var en tysk soldat? Dette er en historie om dem.

Juni har arvet sine bedstefor√¶ldres hus p√• en lille √ł i Norge og flytter dertil efter at v√¶re stukket af fra sin voldelige √¶gtemand. I et fors√łg p√• at rydde ud i sine bedstefor√¶ldres ting st√łder hun p√• et gammelt fotografi af sin mormor, Tekla, med en tysk soldat og et brev dateret 1946. Hun har aldrig h√łrt om Teklas fortid og har et enormt behov for at finde svar p√• alt det usagte i familien. Hendes nye nabo Georg er ogs√• netop flyttet til √łen for at komme sig over sin skilsmisse. Sammen s√łger de efter svar, der leder dem til Tyskland og en lille by i den dengang russiske zone med en grufuld forhistorie. En historie som Tekla alle disse √•r skamfuldt har holdt hemmelig for sin datter og barnebarn.

Samtidig h√łrer vi historien om, da Tekla falder for den tyske soldat Otto og beslutter sig for at forlade Norge for at drage med ham hjem, selvom det medf√łrer, at hendes familie sl√•r h√•nden af hende, og hun mister sit norske statsborgerskab. Vi f√łlger det unge par til et efterkrigstyskland i ruiner og fuld af kaos. Et Tyskland langt fra det billede, Otto s√• smukt har malet for sin elskede.

Mormor dansede i regnen er en gribende og barsk historie om k√¶rlighed, sorg og tab. Da jeg havde l√¶st historien til ende, sad jeg med en f√łlelse af, at den sagtens kunne have v√¶ret l√¶ngere. Det var, som om der var steder, hvor forfatteren gerne m√•tte have givet mig flere detaljer. For eksempel om den tid, som Junis mormor tilbragte i Tyskland, efter katastrofen ramte, og det barn hun f√łdte. Jeg f√łlte, at der blev sprunget for let over den periode. N√•r det er sagt, er det i bund og grund, fordi historien var s√• f√¶ngslende, at jeg savnede flere ord og flere detaljer. Mormor dansede i regnen er nemlig en bog om efterkrigs√•rene, jeg varmt vil anbefale.

Trude Teige: Mormor dansede i regnen, Alpha, oversat af Anne Matthiesen, 334 sider, juli 2021

Der er lukket for kommentarer.