// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sarah Penner: Giftmagersken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Sp√¶nding

Sarah Penner: Giftmagersken

Skrevet af den 15. oktober 2021 – 07:02Ingen kommentarer

Caroline har netop opdaget, at hendes mand er hende utro, og tager derfor alene til London p√• en rejse, hvor de sammen skulle have fejret deres 10 √•rs √¶gteskab. Hun f√łler sig forr√•dt, alene og i tvivl om, hvad hun vil. Kan hun tilgive ham, eller har de valg, de hver og is√¶r har truffet, ubevidst f√łrt dem i denne retning?

F√łrste dag p√• rejsen melder hun sig til en tur, hvor hun skal udforske Themsens mudrede bred for historiske genstande og finder en lille apotekerflaske, der ser meget gammel ud. Der g√•r ikke l√¶nge, f√łr Caroline f√•r v√¶kket sin gamle historikerpassion til live. Hun opdager i sin research, at flasken er over 200 √•r gammel, og bliver draget af en historie om en r√¶kke mord beg√•et af en apoteker tilbage i 1700-tallet ‚ÄĒ en kvinde, der hjalp andre kvinder med at slippe for byrden af en mand, der ikke behandlede dem godt.

Mere end 200 √•r tilbage i tiden f√łlger vi den 12-√•rige Eliza Fanning, der har f√•et plads hos en familie, hvis herre har et godt √łje til unge piger. Fruen i huset beder Eliza ops√łge en apoteker, der kan hj√¶lpe dem med at slippe af med ham, inden Eliza bliver den n√¶ste i r√¶kken. Hun skal ops√łge Nella, en kvindelig apoteker, der ud over at hele fysiske og psykiske problemer med salver og pulver, i al hemmelighed er kendt for at hj√¶lpe kvinder af med deres voldelige eller utro m√¶nd.

Eliza f√łler sig enormt draget af Nellas arbejde og visdom og ops√łger Nella igen. Ved et tilf√¶lde bliver hun vidne til en velhavende kvindes krav om at f√• gift til at sl√• en kvinde ihjel og Nellas fors√łg p√• at afvise kvinden. Ingen kvinde har ladet livet for Nellas h√•nd, men kvinden er for magtfuld til at afvise, og inden l√¶nge er Nella offer for en skandale, der meget vel kan ende fatalt.

Jeg har altid v√¶ret draget af historisk fiktion, og tanken bag Giftmagersken er i sig selv en fascinerende historie. Det at en kvinde p√•tager sig byrden at hj√¶lpe andre kvinder med slippe af med deres voldelige og utro m√¶nd, giver stof til eftertanke. Is√¶r i det perspektiv, at vi kvinder i dag i den vestlige verden vel at m√¶rke kan forlade vores m√¶nd uden at sl√• dem ihjel – heldigvis‚ėļ Desv√¶rre kom jeg aldrig til at f√łle den hype, som omtalen af bogen lagde op til. Der er bare s√• mange fantastiske historiske romaner derude at konkurrere med. N√•r det er sagt, er Giftmagersken bestemt en anbefalelsesv√¶rdig bog, hvis du b√•de er til feel-good- og sp√¶ndingsromaner. Penner skriver godt, og bogen er hurtigt l√¶st.

Sarah Penner: Giftmagersken, HarperCollins Nordic, 346 sider, september 2021

Der er lukket for kommentarer.