// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Wilderäng: Stjerneskud
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Fantasy, Roman, Science fiction

Lars Wilderäng: Stjerneskud

Skrevet af den 28. juni 2021 – 05:06Ingen kommentarer

Stjerneskud er andet bind i den postapokalyptiske og lettere dystopiske trilogi, Stjerneklart. De første mange kapitler er en slags opsummering fra første bind. Vi kommer med i kølvandet på den verdensomspændende katastrofe fra første bind, som kaldes Nedlukningen, hvor al elektronik blev sat ud af funktion af nanomitterne, hvorefter alle har måttet leve i små samfund uden medicin, luksus og belejlighed, som vi ellers har været vant til siden 1800-tallet.

Men så tager historien en drejning. Direktørkommandant 13368891-4-11 er ved at forberede invasionen af jorden. Hun repræsenterer den fremmedartede race, som har sendt nanomitterne til Jorden som første led i koloniseringen af planeten. Herefter går det stærkt, hvor vi skiftesvist følger menneskenes håndtering af den udenjordiske trussel og netop udvikling i denne trussel, som trinvist synes mere og mere uoverkommeligt.

For det meste er Stjernskud skrevet med et let sprog, der er fængende og hurtigt. Andre gang bliver læseren stopfodret med detaljerede udredninger af forskellige art. Der er eksempelvis mange beskrivelser af kampscener med tilsyneladende stor autencitet og detaljerigdom. Ligeledes er der præcision i de lægevidenskabelige scener, hvor vi blandt andet følger en obduktion og forskningen i nanomitterne. Det giver tyngde og troværdighed, men det gør også noget ved tempoet og læsningen af bogen, som i sin helhed er præget af en ganske fin indlevelsesgrad.

Den store mængde af infodumping og filosofiske og videnskabelige forklaringer, der kommer indimellem for at forklare og uddybe, er en udfordring for bogen såvel som serien indtil videre.
Det fungerer dog i grove træk og virker ikke påtrængende eller unødvendige som sådan. Men det kan dog føles lidt tungt i længden. Når det er sagt, så er det interessant science fiction og rumrejseteorier, som bliver luftet i bogen. Og de samfundsmæssige elementer i nedbrydningen af civilisationen og opbygningen af en ny er spændende og realistisk.

Andet bind i Stjerneklart-serien adskiller sig væsentligt fra det første, og de har begge masser af forcer, men Stjerneskud er helt klart min favorit indtil videre. Der er lidt mere tempo, vi kommer dybere ind i de centrale karakterer, og der kommer flere nuancer og fantastiske lag med. Jeg ser frem til at læse sidste bind i trilogien, når den kommer på dansk. Den kan varmt anbefales til alle læsere, som har et godt øje til både sci-fi, dystopi og andre overnaturlige historier.

Læs også anmeldelsen af første bind her.

Lars Wilderäng: Stjerneskud. Oversat og på dansk ved Dorthe Klyvø. Hoi Forlag, november 2020 (org. 2015). 405 sider.

Der er lukket for kommentarer.