// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Alyson Richman: De elskende fra Prag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alyson Richman: De elskende fra Prag

Skrevet af den 7. august 2021 – 12:32Ingen kommentarer

Der er s√• mange b√łger om Anden Verdenskrig, og s√• mange historier er skrevet om den forf√¶rdelige sk√¶bne, Europas knapt 6 millioner j√łder m√•tte lide. De elskende fra Prag er ogs√• en bog om netop det, men den er samtidig en historie om en k√¶rlighed mellem to unge mennesker. Den slags k√¶rlighed, der varer for evigt og m√•ske ikke ender ulykkeligt trods alt.

Historien starter i √•r 2000 med et forest√•ende bryllup mellem to smukke unge mennesker i New York. Josefs eneste barnebarn, den 28-√•rige Jason Baum, er den heldige brudgom, der skal giftes med den 26-√•rige Eleanor Tanz. Josef har gl√¶det sig til brylluppet i flere m√•neder og har kl√¶dt sig omhyggeligt p√• til pr√łvemiddagen. De enlige bedstefor√¶ldre bliver sat sammen ved hovedbordet p√• restauranten, og Josef har det som om, han har set den √¶ldre kvinde f√łr. I et andet liv, men et liv s√• klart som var det i g√•r, og han siger, at han er overbevist om, at han har set hende f√łr. Hun siger, at han m√• tage fejl, men s√• beder han hende om at se hendes arm.

‚ÄĚKan du huske mig nu?‚ÄĚ siger han dirrende. Hun kigger p√• ham, som materialiserer et sp√łgelse sig for hende i samme √łjeblik. ‚ÄĚLenka, det er mig‚ÄĚ siger han s√•. ‚ÄĚJosef. Din mand.‚ÄĚ

Lenka er 17 √•r gammel, da hun i 1936 bliver optaget p√• kunstakademiet i Prag. Kun et par uger efter bliver hun inviteret hjem til sabbatten af sin medstuderende, den livlige og smukke Veruska, og forelsker sig hovedkulds i Veruskas storebror, den m√łrkh√•rede Josef med de gr√łnne √łjne. Ikke l√¶nge efter bryder Anden Verdenskrig ud, og de forelskede gifter sig i hast, da truslen om krig kommer farefuldt t√¶t p√•. Josefs far kan skaffe papirer til sin familie, og da de er gift, er Lenka en del af deres familie. Lenka kan bare ikke f√• sig selv til at forlade sine for√¶ldre og sin lilles√łster, s√• Josef rejser i forvejen for at skaffe papirer til Lenkas familie. Hans rejse g√•r bare ikke som planlagt, og snart er deres liv sammen blot et minde, som Josef vil b√¶re med sig resten af sit liv.

Denne her historie greb mig om hjertet fra den allerf√łrste s√¶tning til det sidste ord. Jeg elskede at l√¶se om k√¶rligheden mellem det purunge par, som den kun kan v√¶re, n√•r det er den f√łrste; hvilke overvejelser Lenka g√łr sig, da hun skal v√¶lge mellem Josef og sin familie; hvordan det forkerte valg alligevel bliver det rigtige. Men ud over en smuk k√¶rlighedshistorie f√•r vi ogs√• historien om de kunstnere, der malede postkort p√• Lautscher-v√¶rkstedet i Terez√≠n og i konstant fare for at blive dr√¶bt smuglede papir og farve ud til b√łrnenes barak. Jeg er vild med at bogen er baseret p√• virkelige historiske h√¶ndelser og en historie, som forfatteren selv har h√łrt om et bryllup, hvor brudens bedstemor og brudgommens bedstefar opdagede, at de var √¶gtef√¶ller, der havde mistet hinanden under Anden Verdensskrig. Hvor smukt er det lige?

Alyson Richman: De elskende fra Prag, Lindhardt & Ringhof, oversat af Louise Urth Olsen, 336 sider, juni 2021

Der er lukket for kommentarer.