// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alyson Richman: De elskende fra Prag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alyson Richman: De elskende fra Prag

Skrevet af den 7. august 2021 – 12:32Ingen kommentarer

Der er så mange bøger om Anden Verdenskrig, og så mange historier er skrevet om den forfærdelige skæbne, Europas knapt 6 millioner jøder måtte lide. De elskende fra Prag er også en bog om netop det, men den er samtidig en historie om en kærlighed mellem to unge mennesker. Den slags kærlighed, der varer for evigt og måske ikke ender ulykkeligt trods alt.

Historien starter i år 2000 med et forestående bryllup mellem to smukke unge mennesker i New York. Josefs eneste barnebarn, den 28-årige Jason Baum, er den heldige brudgom, der skal giftes med den 26-årige Eleanor Tanz. Josef har glædet sig til brylluppet i flere måneder og har klædt sig omhyggeligt på til prøvemiddagen. De enlige bedsteforældre bliver sat sammen ved hovedbordet på restauranten, og Josef har det som om, han har set den ældre kvinde før. I et andet liv, men et liv så klart som var det i går, og han siger, at han er overbevist om, at han har set hende før. Hun siger, at han må tage fejl, men så beder han hende om at se hendes arm.

”Kan du huske mig nu?” siger han dirrende. Hun kigger på ham, som materialiserer et spøgelse sig for hende i samme øjeblik. ”Lenka, det er mig” siger han så. ”Josef. Din mand.”

Lenka er 17 år gammel, da hun i 1936 bliver optaget på kunstakademiet i Prag. Kun et par uger efter bliver hun inviteret hjem til sabbatten af sin medstuderende, den livlige og smukke Veruska, og forelsker sig hovedkulds i Veruskas storebror, den mørkhårede Josef med de grønne øjne. Ikke længe efter bryder Anden Verdenskrig ud, og de forelskede gifter sig i hast, da truslen om krig kommer farefuldt tæt på. Josefs far kan skaffe papirer til sin familie, og da de er gift, er Lenka en del af deres familie. Lenka kan bare ikke få sig selv til at forlade sine forældre og sin lillesøster, så Josef rejser i forvejen for at skaffe papirer til Lenkas familie. Hans rejse går bare ikke som planlagt, og snart er deres liv sammen blot et minde, som Josef vil bære med sig resten af sit liv.

Denne her historie greb mig om hjertet fra den allerførste sætning til det sidste ord. Jeg elskede at læse om kærligheden mellem det purunge par, som den kun kan være, når det er den første; hvilke overvejelser Lenka gør sig, da hun skal vælge mellem Josef og sin familie; hvordan det forkerte valg alligevel bliver det rigtige. Men ud over en smuk kærlighedshistorie får vi også historien om de kunstnere, der malede postkort på Lautscher-værkstedet i Terezín og i konstant fare for at blive dræbt smuglede papir og farve ud til børnenes barak. Jeg er vild med at bogen er baseret på virkelige historiske hændelser og en historie, som forfatteren selv har hørt om et bryllup, hvor brudens bedstemor og brudgommens bedstefar opdagede, at de var ægtefæller, der havde mistet hinanden under Anden Verdensskrig. Hvor smukt er det lige?

Alyson Richman: De elskende fra Prag, Lindhardt & Ringhof, oversat af Louise Urth Olsen, 336 sider, juni 2021

Der er lukket for kommentarer.