// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Brask: Måske et spinkelt jordskælv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Morten Brask: Måske et spinkelt jordskælv

Skrevet af den 26. august 2021 – 07:01Ingen kommentarer

Daniel Fischer vågner en morgen op til en meget anderledes verden. Tingene i lejligheden står ikke, hvor de plejer. Uden for er der ingen biler på vejene, alting er stille – lydene er ganske enkelt forsvundet. Solen skinner ind af vinduer, den ikke burde skinne ind af på det tidspunkt af døgnet. Og da Daniel bevæger sig ud af boligen, er gader og supermarkeder tomme, bygninger er styrtet sammen, og der er ingen forklaring at hente ved at tænde for radioen. Den er også helt stille.

For nogle dage siden er Daniels kone forsvundet, og man forstår hurtigt, at hans kærlighed til hende har været intens. Men nu er hun pist borte, lige indtil der indløber en besked om, at hendes telefon er blevet tændt i Paris. Han er nødt til at prøve at finde hende, og han begiver sig sydpå på sin gamle motorcykel. Turen går gennem et mærkeligt forandret og ødelagt Europa. Flokke af mennesker har hængt sig. Infrastruktur er brudt sammen, og de få mennesker, han støder på undervejs, er nogle småskøre excentrikere.

Da han når frem, er det til et Paris, hvor store dele af byen står under vand på grund af enorme nedbørsmængder, og undslupne dyr fra en ødelagt zoologisk have strejfer om i gaderne. Han sporer sin kone til det sydlige Frankrig og kæmper sig frem gennem et underjordisk system af grotter i håbet om at finde hende i live.

Hvordan skal man forstå fortællingen om Daniel? Lever han på en illusion om, at hans kone stadig er i live? Er det en symbolsk fortælling, en allegori, om en mand, hvis verden bogstavelig talt bryder sammen, fordi han mister sin kone? Man kan sagtens læse historien ud fra en allegorisk tilgang, hvor handlingen og de mange mystiske tildragelser afspejler Daniels sind. Men den fungerer også fint, hvis man fastholder fortællingen på et realplan, hvor det reelt er oplevelser, som hovedpersonen gennemgår på sin rejse og jagt på sin elskede.

Uanset hvordan man læser og fortolker Brasks roman, så er den dybt fascinerende. Den er proppet med groteske scenerier, og Brask kan både skabe spænding og nysgerrighed. Og så har han en blændende indlevelse i, hvordan en verden i sammenbrud kan se ud. Det er urovækkende med corona og klimaforandringer på nethinden.

Morten Brask: Måske et spinkelt jordskælv. Lindhardt og Ringhof. 187 sider. August 2021.

Der er lukket for kommentarer.