// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Naoise Dolan: Godt selskab
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Naoise Dolan: Godt selskab

Skrevet af den 29. juli 2021 – 10:17Ingen kommentarer

Naoise Dolan (f.1992) er udr√•bt som v√¶rende “en ny imponerende stemme i samtidslitteraturen”. Da “Godt selskab”, som er den irske forfatters debutroman, udkom str√łg den direkte ind p√• bestsellerlisterne, og blev shortlisted til The Sunday Times Young Writer of the Year Award i 2020. Bogen er solgt til udgivelse i flere lande og en tv-serie er p√• vej. Anmelderroserne var massive. For eksempel skrev en journalist fra avisen ‘The Independent’, at “jeg har sagt til alle, jeg kender, at de bare m√• l√¶se ‘Godt Selvskab’ – det er en blanding af det knivskarpe sarkastiske og det hjertegribende.”

Mine forventninger var selvsagt h√łje, da jeg gik i gang med bogen af det unge stjerneskud. Og der er ingen tvivl om, at romanen kan noget. Med sin friske og ungdommelige stil, minder “Godt Selskab” om en blanding mellem Kevin Kwans “Million√¶ren fra Singapore” og landsmanden Sally Rooneys fine “Samtaler med venner”. S√• hvis man holder af de b√łger, vil man m√•ske ogs√• kunne lide “Godt selskab”.

Vi f√łlger bogens hovedperson, jegfort√¶lleren Ava, som lige er blevet f√¶rdig med sin universitetsuddannelse, og er flyttet fra Dublin til Hong Kong for at undervise kinesiske b√łrn i engelsk. Her m√łder hun den rige bankmand Julian, som hun indleder en udefinerbar relation til. Hos ham kan hun bo gratis, nogen gange dyrker de sex og hun pakker fx hans kuffert, n√•r han skal p√• forretningsrejse. En soleklar kommentar til klasseforskel. Da hun sp√łrger Julian, hvorfor han tilbringer s√• meget tid sammen med hende, svarer han, at det er fordi, at hun er “godt selskab”. Bogens vendepunkt er da den gudesmukke advokat, Edith, tr√¶der ind i handlingen.

Hun er forfriskende og kompromisl√łst √¶rlig, og fungerer som eksponent for de tanker, som Ava hele tiden br√¶nder inde med. Da Edith inviterer Ava i teatret og viser hende et eksotisk og pulserende Hong Kong opst√•r der f√łlelser, og bogen udvikler sig til en form for trekantsdrama, hvor den unge Ava fra Irlands arbejderklasse, st√•r mellem to mennesker, som hun er forbundet til p√• hver sin m√•de. Begge repr√¶senterer de magt og penge, og er s√• langt v√¶k fra den sociale klasse Ane kommer fra, som det er muligt.

Man kan kun gisne om, hvorfor romanen er blevet s√• superhypet, som den er. For nok s√¶tter den b√•de klasse, racisme, k√łn, kultur og LGBT p√• agendaen. Men det hele synes at v√¶re en hult rungende staffage for en roman, der i den grad mangler kant p√• trods af sin tilstr√¶bte sarkasme og samfundskritiske elementer. I stedet vrimler bogen med sterotyper af b√•de lesbisk k√¶rlighed, bankm√¶nd og kinesiske familier, og der mangler i den grad seri√łsitet bag skildringen af en ung kvinde, der fors√łger at finde sin egen vej i en broget verden.

Det manierede sprog skal m√•ske karakterisere Ava som pr√¶tenti√łs – men det kommer aldrig til at forankre hendes baggrund rent sprogligt. Det kommer desv√¶rre til at virke uautentisk og derfor fanger romanen, der kunne v√¶re blevet s√• fremragende, aldrig. Dog peger bogen i retning af en kommende stor forfatter, som bliver interessant at l√¶se, n√•r hun for alvor har fundet sit sprog og sin historie.

Naoise Dolan: Godt selskab, Gutkind, 301 sider, oversat af Signe Lyng, udgivet den 26. maj 2021.

Der er lukket for kommentarer.