// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Samfund, Samtalebog

Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever

Skrevet af den 12. september 2021 – 06:17Ingen kommentarer

Du er ikke eneansvarlig for dit eget liv. Langt mindre er op til os selv og vores frie valg, end vi går og tror.

Og den viden, siger Svend Brinkmann, ”kan vi moderne mennesker have godt af at få, for mange af os er ved at segne under byrden ved at skulle optimere selvet og mestre alt i livet”.

Så kort kan bogens primære budskab beskrives.

Og det budskab leveres smukt og rørende gennem fortællingen om Lili, en 90-årig dame, der tilbage i 2018 sendte et håndskrevet brev til Svend Brinkmann, som siden hen udviklede sig til en række samtaler og nu denne bog.

Bogen lægger ud med en længere indledning omkring forfatterens overordnede perspektiv på menneskelivet, og den er på nippet til at være for lang og akademisk, men holder man ved, får man en rigtig fin og usædvanlig læseoplevelse. Man får Lili.

Det er klart fortællingen om Lilis lange, fascinerede liv, der bærer bogen, og jeg sidder med en følelse af at have ført en samtale med et livsklogt og modigt menneske. Lili fortæller om at være forelsket i en tysk soldat under krigen, om sorger og glæder og om at finde og acceptere sin plads i tilværelsen.

Det er interessant at høre om, hvordan de historiske begivenheder, vi vokser op under, kan trække tråde langt ind i voksenlivet – noget vi nok slet ikke er opmærksomme på, mens det står på, men måske i endnu højere grad ikke vil acceptere som præmis.

Forestillingen om, at noget er uden for vores kontrol er svær at acceptere for mange os, lige som hele den kvantitative tilgang mange af os har til livet, bliver undermineret i denne fortælling. Vores livstråd er nemlig ikke bestemt af kvantitet eller kvantitative relationer, men af kvalitet og de relationer, der har været følelsesmæssigt intense uanset deres varighed. Et kort bekendtskab eller en kortvarig begivenhed kan derfor have massiv indflydelse på vores livstråd, hvorimod det modsatte ikke nødvendigvis sætter de store spor.

Bogen er et interessant indspark i debatten om det moderne liv og menneske og vores generelle syn på, hvordan og hvor meget vi er vores egen lykkes smed.

Og derudover er den et stykke interessant livshistorie i form af Lili, der har været et skønt bekendtskab.

Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever. En fortælling om skæbnen. Politikens Forlag, marts 2021, 220 sider.

Der er lukket for kommentarer.