// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Samfund, Samtalebog

Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever

Skrevet af den 12. september 2021 – 06:17Ingen kommentarer

Du er ikke eneansvarlig for dit eget liv. Langt mindre er op til os selv og vores frie valg, end vi går og tror.

Og den viden, siger Svend Brinkmann, ‚ÄĚkan vi moderne mennesker have godt af at f√•, for mange af os er ved at segne under byrden ved at skulle optimere selvet og mestre alt i livet‚ÄĚ.

Så kort kan bogens primære budskab beskrives.

Og det budskab leveres smukt og r√łrende gennem fort√¶llingen om Lili, en 90-√•rig dame, der tilbage i 2018 sendte et h√•ndskrevet brev til Svend Brinkmann, som siden hen udviklede sig til en r√¶kke samtaler og nu denne bog.

Bogen lægger ud med en længere indledning omkring forfatterens overordnede perspektiv på menneskelivet, og den er på nippet til at være for lang og akademisk, men holder man ved, får man en rigtig fin og usædvanlig læseoplevelse. Man får Lili.

Det er klart fort√¶llingen om Lilis lange, fascinerede liv, der b√¶rer bogen, og jeg sidder med en f√łlelse af at have f√łrt en samtale med et livsklogt og modigt menneske. Lili fort√¶ller om at v√¶re forelsket i en tysk soldat under krigen, om sorger og gl√¶der og om at finde og acceptere sin plads i tilv√¶relsen.

Det er interessant at h√łre om, hvordan de historiske begivenheder, vi vokser op under, kan tr√¶kke tr√•de langt ind i voksenlivet ‚Äď noget vi nok slet ikke er opm√¶rksomme p√•, mens det st√•r p√•, men m√•ske i endnu h√łjere grad ikke vil acceptere som pr√¶mis.

Forestillingen om, at noget er uden for vores kontrol er sv√¶r at acceptere for mange os, lige som hele den kvantitative tilgang mange af os har til livet, bliver undermineret i denne fort√¶lling. Vores livstr√•d er nemlig ikke bestemt af kvantitet eller kvantitative relationer, men af kvalitet og de relationer, der har v√¶ret f√łlelsesm√¶ssigt intense uanset deres varighed. Et kort bekendtskab eller en kortvarig begivenhed kan derfor have massiv indflydelse p√• vores livstr√•d, hvorimod det modsatte ikke n√łdvendigvis s√¶tter de store spor.

Bogen er et interessant indspark i debatten om det moderne liv og menneske og vores generelle syn på, hvordan og hvor meget vi er vores egen lykkes smed.

Og derudover er den et stykke interessant livshistorie i form af Lili, der har v√¶ret et sk√łnt bekendtskab.

Svend Brinkmann: Vi er det liv vi lever. En fortælling om skæbnen. Politikens Forlag, marts 2021, 220 sider.

Der er lukket for kommentarer.