// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Samanta Schweblin: Kentuki
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Science fiction

Samanta Schweblin: Kentuki

Skrevet af den 9. juni 2021 – 07:43Ingen kommentarer

Husker du tamagochierne? Det lille virtuelle kæledyr, der var modedille for efterhånden en del år siden. Millioner af mennesker passede og plejede deres lille computerdyr, og det gav gråd og tænders gnidsel, hvis det lille elektroniske kræ afgik ved døden. Det var dengang. Men hvad nu hvis der kom et nyt, elektronisk kæledyr? Et der ikke bare var en computer – men som blev kontrolleret af et menneske?

Sådan et legetøj er en Kentuki i Samanta Schweblins absolut fascinerende og tankevækkende roman Kentuki. Kentukien er en lille robot på hjul, som knytter to mennesker sammen. Det menneske, der ejer den fysiske robot, og det menneske, der styrer robotten fra sin computer. De to mennesker kender ikke hinanden og har intet med hinanden at gøre, ikke før de køber Kentukien eller kontrollen over en Kentuki, og bliver sat tilsammen helt tilfældigt – på tværs af landegrænser, økonomi, køn, alder eller alle de andre skel, der normalt er mellem mennesker.

Kentukierne bringer mennesker sammen. De bliver lukket ind i hinandens liv, og ligesom tamagochierne bliver de hurtigt opfattet som kæledyr eller fortrolige. Nogen man kan dele alt med. Men der sidder et tilfældigt menneske i den anden ende. Et menneske, der måske vil gøre det gode. Eller det onde. Måske afpresse sin Kentukiejer. Eller tjene penge på den. Eller måske redde en kvinde i nød?

Flere fortællinger fra hele verden væver sig sammen i Schweblins bog. Fra de unge piger, der i første historie morer sig med at vise deres Kentuki sine bryster, og brutalt bliver gjort opmærksomme på, at anonymitet på internettet er en illusion. Til den ældre dame, der efter lidt forbehold finder glæde i den ny teknik, men som måske også får besiddertrang over for sin Kentukiejer? Der er også den lille dreng, der ønsker at befri sin Kentuki, og den entreprenante unge mand, der bare vil tjene penge, men som pludselig står med et moralsk dilemma. Det er en sand fornøjelse at læse, og det er ikke bare en velskrevet roman, men også et indspark i debatten om hvordan vi bruger og deler personlige oplysninger om os selv i det moderne samfund.

Det er en meget, meget interessant roman om en fremtid, der ligger lige om hjørnet – for godt nok er tamagochierne uddøde og Kentukierne kun en forfatters fantasi, men det er en uhyggelig troværdig fantasi, og lige om lidt kører de rundt i en elektronikbutik nær dig…

Samanta Schweblin: Kentuki. 304 sider, Gyldendal. Oversat af Liv Camilla Skjødt, udkom 7. april 2021

Der er lukket for kommentarer.