// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Samanta Schweblin: Kentuki
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman, Science fiction

Samanta Schweblin: Kentuki

Skrevet af den 9. juni 2021 – 07:43Ingen kommentarer

Husker du tamagochierne? Det lille virtuelle k√¶ledyr, der var modedille for efterh√•nden en del √•r siden. Millioner af mennesker passede og plejede deres lille computerdyr, og det gav gr√•d og t√¶nders gnidsel, hvis det lille elektroniske kr√¶ afgik ved d√łden. Det var dengang. Men hvad nu hvis der kom et nyt, elektronisk k√¶ledyr? Et der ikke bare var en computer ‚Äď men som blev kontrolleret af et menneske?

S√•dan et leget√łj er en Kentuki i Samanta Schweblins absolut fascinerende og tankev√¶kkende roman Kentuki. Kentukien er en lille robot p√• hjul, som knytter to mennesker sammen. Det menneske, der ejer den fysiske robot, og det menneske, der styrer robotten fra sin computer. De to mennesker kender ikke hinanden og har intet med hinanden at g√łre, ikke f√łr de k√łber Kentukien eller kontrollen over en Kentuki, og bliver sat tilsammen helt tilf√¶ldigt ‚Äď p√• tv√¶rs af landegr√¶nser, √łkonomi, k√łn, alder eller alle de andre skel, der normalt er mellem mennesker.

Kentukierne bringer mennesker sammen. De bliver lukket ind i hinandens liv, og ligesom tamagochierne bliver de hurtigt opfattet som k√¶ledyr eller fortrolige. Nogen man kan dele alt med. Men der sidder et tilf√¶ldigt menneske i den anden ende. Et menneske, der m√•ske vil g√łre det gode. Eller det onde. M√•ske afpresse sin Kentukiejer. Eller tjene penge p√• den. Eller m√•ske redde en kvinde i n√łd?

Flere fort√¶llinger fra hele verden v√¶ver sig sammen i Schweblins bog. Fra de unge piger, der i f√łrste historie morer sig med at vise deres Kentuki sine bryster, og brutalt bliver gjort opm√¶rksomme p√•, at anonymitet p√• internettet er en illusion. Til den √¶ldre dame, der efter lidt forbehold finder gl√¶de i den ny teknik, men som m√•ske ogs√• f√•r besiddertrang over for sin Kentukiejer? Der er ogs√• den lille dreng, der √łnsker at befri sin Kentuki, og den entreprenante unge mand, der bare vil tjene penge, men som pludselig st√•r med et moralsk dilemma. Det er en sand forn√łjelse at l√¶se, og det er ikke bare en velskrevet roman, men ogs√• et indspark i debatten om hvordan vi bruger og deler personlige oplysninger om os selv i det moderne samfund.

Det er en meget, meget interessant roman om en fremtid, der ligger lige om hj√łrnet ‚Äď for godt nok er tamagochierne udd√łde og Kentukierne kun en forfatters fantasi, men det er en uhyggelig trov√¶rdig fantasi, og lige om lidt k√łrer de rundt i en elektronikbutik n√¶r dig‚Ķ

Samanta Schweblin: Kentuki. 304 sider, Gyldendal. Oversat af Liv Camilla Skj√łdt, udkom 7. april 2021

Der er lukket for kommentarer.