// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mandy Robotham: Postkort fra Berlin
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historisk roman, Roman

Mandy Robotham: Postkort fra Berlin

Skrevet af den 14. september 2021 – 06:02Ingen kommentarer

Det fremkalder altid en st√¶rk f√łlelse i mig at l√¶se b√łger om tiden f√łr og under Anden Verdenskrig. Vi er s√• forf√¶rdeligt bevidste om, hvad der skete, og hvor mange der m√•tte lide under Hitlers regime. Alligevel er det fascinerende at l√¶se om tiden op til, at verden inds√•, hvad Hitler havde orkestreret, og hvor snu og beregnende han havde forsikret alle omkringliggende lande om, at han udelukkende var en fredsm√¶gler. Postkort fra Berlin tager os med en ung kvindelig journalist til Berlin, ikke l√¶nge f√łr Krystalnatten fik resten af verdenen til at se, hvilken herskesyg og udspekuleret magtud√łver Hitler var.

√Öret er 1938, og den nyuddannede engelske journalist Georgie Young bliver af The Chronicle sendt til Berlin for at afd√¶kke den sp√¶ndte stemning i byen. Hendes rejsemakker er den erfarne og noget arrogante journalist Max Spender med de ufatteligt bl√• √łjne, som Georgie hurtigt f√łler sig afvist af. Berlin ulmer af uro under overfladen. Ingen ved, hvad Hitler har i sinde, og p√• trods af sine begr√¶nsninger ved at v√¶re en kvinde i et mandsdomineret fag og de tydelige restriktioner for, hvad det Tyske Rige vil godtage, der bliver skrevet om, vil Georgie finde de sande historier. Dem der viser omverdenen, hvad der egentligt er ved at ske i Tyskland.

Georgies chauff√łr, den tidligere journalist j√łden Rubin Amsel, m√¶rker, efterh√•nden som tiden g√•r, hvordan hans og hans families rettigheder bliver indskr√¶nket. Stadig uvidende om, hvad Hitlers store plan er, forts√¶tter de deres hverdag, dog med f√łlelsen af at noget er p√• vej. Da Georgie ved et tilf√¶lde opdager Rubins navn p√• en liste over folk, der skal deporteres eller f√¶ngsles, m√• hun handle prompte. Hun f√•r hj√¶lp af Max, som viser sig at v√¶re langt mere im√łdekommende end f√łrst antaget. Det er ikke til at vide, hvem der er til at stole p√•, og hvem som arbejder for nazisterne, og snart kommer de to journalister selv i s√łgelyset.

Postkort fra Berlin er en god historisk roman, som du m√• skrive p√• listen af fiktive b√łger om Anden Verdenskrig, der skal l√¶ses. Som i Den franske fotograf af Natasha Lester f√•r vi historien om, hvor sv√¶rt det var som kvinde at g√łre karriere i et s√• mandsdominerende fag, men at kvinderne ogs√• havde deres fordele i form af at komme t√¶t p√• deres kilder. Robotham skriver, s√• siderne vender sig selv, og man sidder til bords med udenlandspressen p√• La Taverne, har hjertet oppe i halsen, n√•r Georgie skal skaffe beviser fra den h√łjtrangerende SS-officer Kasper og er med i gaderne, n√•r den etniske udrensning raser p√• Krystalnatten. Det er virkelig godt skrevet.

Mandy Robotham: Postkort fra Berlin, HarperCollins Nordic, oversat af Lene St√łvring, 448 sider, august 2021

Der er lukket for kommentarer.