// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Marieke Lucas Rijneveld: Aftenens ubehag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marieke Lucas Rijneveld: Aftenens ubehag

Skrevet af den 3. august 2021 – 07:23Ingen kommentarer

Vinder af den Internationale Bookerpris 2020.

Denne roman Aftenens ubehag l√• l√¶nge i min l√¶sestak. Trods gode anmeldelser og l√¶seranbefalinger var jeg tilbageholdende med at g√• i gang. Jeg vidste, at fort√¶lleren var et barn, der skulle opleve en stor sorg og det kr√¶vede lidt (meget) till√łb fra min side. Men det viste sig ikke kun at v√¶re sorgen, der kan v√¶re sv√¶r for l√¶seren at h√•ndtere, mere om det om lidt. Det er en af de mest ubehagelige l√¶seoplevelser jeg l√¶nge har haft, men jeg vil ikke v√¶re den foruden og romanen f√•r mine bedste anbefalinger. Romanen er dog ikke til alle, vurder selv om den er noget for dig, n√•r du har l√¶st min anmeldelse.

Ti√•rige Jas bor p√• en g√•rd p√• landet i Holland med sin kristne familie. En iskold morgen g√•r hendes √¶ldste bror gennem isen og d√łr. Og da det sker efter, at Jas har √łnsket ham d√łd i stedet for sin kanin, er det klart at hun f√łler skyld. Hun tager derfor skylden p√• sig, men siger det ikke til nogen. Faktisk siger ingen noget til nogen. Ingen taler om tabet, om sorgen, om den mistede bror. For√¶ldrene st√łtter ikke b√łrnene. Eller hinanden. De forklarer h√łjst tabet med, at det m√• v√¶re Guds vilje. Det er hjertesk√¶rende at v√¶re vidne til!

“D√łden h√¶nger tungt om g√•rdens skuldre, som den kv√¶lende lugt efter en dags m√łgspredning”.

Det er en roman om b√łrn der ikke ses. Og om for√¶ldre der ikke trives og hvis liv langsomt g√•r i opl√łsning. Det er en roman om sorg, n√•r den rammer og konsekvensen af, at ingen taler om d√łden, om tabet, om f√łlelserne. Bogen byder p√• voldsomme scener for eksempel, hvordan faren fors√łger at kurere Jas for forstoppelse og b√łrn der sl√•r dyr ihjel for bare at n√¶vne et par, resten m√• du l√¶se dig selv, flere af scenerne havde en vis chokeffekt p√• denne l√¶ser.

Aftenens ubehag er en fremragende roman om en familiens sorg og skæbne set fra et barns perspektiv og man skal vist som læser være lavet af sten for ikke at mærke sorgen og angsten, der ligger som en tung dyne over fortællingen.

Romanen er til tider smuk. Men den er oftest rå, barsk, væmmelig og voldsom. Det skal dog ikke afholde os for at læse den. Livet er jo noget grusomt shit indimellem.

Prisvindende b√łger har af og til vundet for deres kunstneriske form og legen med stil og ord og dermed gjort dem lidt mindre tilg√¶ngelige end den g√¶ngse litteratur. Denne roman er i form og sprog lige til. Velskrevet, let at l√¶se og let at finde rundt i. Her er det indholdet, barnets liv og barnets stemme, barnets fokus, barnets blik og barnets m√•de at opfatte og v√¶re i verden p√•, der er i fokus. S√• hold dig ikke tilbage, hvis du har mod p√• en fremragende, men barsk l√¶seoplevelse, der ikke ligefrem f√•r dig i god sommerstemning. Selvom romanen kun er p√• 284 sider og jeg l√¶ste den i min ferie, var jeg over en uge om det. Det var h√•rdt at v√¶re i selskab med sorgen og angsten, s√• jeg l√¶ste ikke l√¶nge af gangen. Og n√•r det er h√•rdt for en l√¶ser, forestil dig s√• lige, hvordan det m√• v√¶re for barnet?

Marieke Lucas Rijneveld: Aftenens ubehag, Vinter Forlag, Maj 2021, Oversat af Birthe Lundsgaard, 284 sider.

Der er lukket for kommentarer.