// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yuval Noah Harari: Sapiens – Menneskehedens fødsel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Yuval Noah Harari: Sapiens – Menneskehedens fødsel

Skrevet af den 27. maj 2021 – 05:53Ingen kommentarer

Den israelske historiker Yuval Noah Hararis opnåede international stjernestatus med bestselleren “Sapiens – En kort fortælling om menneskeheden”. Nu genfortælles den i form af en forrygende graphic novel, hvor vi inviteres med på en forrygende historisk rejse ledsaget af karakterer som Forhistoriske Bill, Doktor Fiktion og kriminalbetjent Lopez. Værket er blevet til i samarbejde med graphic-novel-kunstnerne David Vandermeulen og Daniel Casanave. Deres fremragende og humoristiske streger giver værket et klædeligt uhøjtideligt præg, som gør det tilgængeligt for alle. Jeg læste det sammen med min nevø på 16 år, og han elskede hver en side, hver en tegning og hvert et ord.

Jeg er selv umådeligt begejstret for Yuval Noah Harris’ genistreg “Sapiens”. Med den gjorde han mange mennesker over hele kloden interesseret i menneskets evolutionshistorie. Den grafiske udgave er mindst lige så fremragende. Faktisk er den er på mange måder sjovere og om muligt bedre end originalen. Her genopføres menneskets evolution for eksempel som et realityprogram. Skarpt og morsomt.

Den er opbygget som en traditionel graphic novel; billeder i forskellig størrelse og talebobler, der raffineret og farvrigt illustrerer genfortællingen af menneskets første år på kloden. Der er rig anvendelse af forskellige vinkler og der er både smukke, detaljerede nærbilleder og rig panorama. Desuden gengiver værket en række kendte kunstsværker såsom Picassos “Guernica”., Michelangelo og Magritte. Mange af bogens tegninger er selvsagt hovedsageligt fiktive, da man ikke hale ved, hvordan de første mennesker på jorden så ud. Men de fiktive tegninger forankres klogt af en række faktuelle tegninger, der viser arkæologiske fund og steder, hvor den bogens ene spor, den nutidige rammehandling, foregår.

Forfatteren er selv hovedpersonen i værket. I begyndelsen ledsages han af sin niece, Zoe, som han formidler sit stof til. De opsøger blandt en professor i biologi, hvor de får en række biologiske fakta, og de deltager i en konference om menneskets oprindelse. En del af historien er lavet som en retssag, hvor et menneskepar anklages for at have ødelagt miljøet og udryddet de andre menneskearter samt en lang række dyr. Det bagvedliggende spørgsmål er, hvordan mennesket endte i førerpositionen, som direktør for det hele. Hvilke egenskaber helt præcist gjorde det muligt.

Billedsiden er så spændende, at man kunne “læse” værket bare på grund af dem. Samtidig vil man også kunne læse teksten uden at kunne se billederne, og det skyldes selvfølgelig, at den bygger på Hararis bog. Der anvendes også en del humor, der både er underfundig og underholdende. For eksempel fremstilles en del af personerne, som personerne fra Flintstone. Den teoretiske handling gøres også mere forståelig ved at inddrage en række nutidige referencer som fx Corona. En virkelig underholdende måde, at fremstille et teoretisk stof, der både kunne være tørt og tungt at tilegne sig.

Emnemæssigt er Sapiens interessant, fordi den behandler og udvider begrebet fiktion. Vi får som læsere indblik i, hvor fiktivt eller abstrakt en verden Sapiens har opbygget. Der nævnes alt fra banksystemer til religioner. Det kobler Yuval sammen med den kognitive revolution, som kommer til at Sapiens’ grundlæggende vilkår.

Herligt oplysende og underholdende læsning, der kan anbefales til enhver, som vil vide noget om menneskets lange udviklingshistorie.

Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave: Sapiens – Menneskehedens fødsel, Lindhart og Ringhof, 245 sider, udgivet den 30. oktober 2020.

Der er lukket for kommentarer.