// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristin Marja Baldursdóttir: Mødrenes gade
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kristin Marja Baldursdóttir: Mødrenes gade

Skrevet af den 21. maj 2021 – 05:05Ingen kommentarer

Den islandske forfatter Kristin Marja Baldursdóttir har til stor glæde for mange af os udgivet en ny roman, “Mødrenes gade”, som er oversat til dansk i 2021. Hun er en elsket og læst forfatter, der er udgivet på mange sprog, og hun har modtaget mange velfortjente priser. De fleste kender hende nok bedst for romanen “Havblik”.

Baldursdóttirs forfatterskab er primært fokuseret på kvinders rettigheder, forhold og skæbner, som skildres eminent og nærværende – og det gælder også for “Mødrenes gade”. Her følger vi den unge kvinde, Marin, der med kort mellemrum mister begge sine forældre. Derfor er hun tvunget til at flytte fra Islands Nordkyst og ind hos sin søster og hendes mand, der bor i Reykjavik. Ved siden af, at hun prøver at falde til på det nye gymnasium, tager hun arbejde i en biograf, hvor hun sidder i billetlugen hver aften, og lader tankerne flyve.

Det bliver ikke et gnidningsfrit forløb, dels er søsteren træt af at have hende boende og delvis bliver skoleskiftet også vanskeligt, fordi Marin forståeligt nok, er ret umotiveret. Et lyspunkt i Marins tilværelse bliver dog, at hun danner et venskab med klassekammeraten Kristofer. Han tilhører overklassen og er ret sofistikeret, men han er sød imod Marin. Da det lykkes for Marin at blive student, beder søsteren hende om at flytte. Marins bestræbelser for at finde et værelse, gør romanen særdeles interessant, fordi det tvinger den unge ensomme pige til at opsøge en del af gadens kvinder i sin jagt på at finde et sted at bo. Dette giver en fin beskrivelse af disse kvinders liv og livsvilkår i Reykjavik i 1960’erne.

Romanens slutning tager en særdeles interessant drejning, som både viser noget om forholdet mellem mand og kvinde, og kvindernes desperate situation. Samtidig er det en roman om en ung kvinde, der føler sig ensom og utilpasset i det samfund, hun kommer til, og romanens gribende beskrivelser af de mange problemer, hun løber ind i, taler direkte ind i vores hjerter.

Det kan på alle måder anbefales at læse denne perle af en bog, som både er underholdende og letlæst samtidig med at den har en masse (kvindesag) på hjertet.

Kristín Marja Baldursdóttir: Mødrenes gade, Gyldendal, 256 sider, oversat af Rolf Stavnem, udgivet den 28. januar 2021.

Der er lukket for kommentarer.