// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Novellix & Atlas: Fire essays af Brøgger, Bang Foss, Hagen & Ørntoft
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Essays

Novellix & Atlas: Fire essays af Brøgger, Bang Foss, Hagen & Ørntoft

Skrevet af den 5. maj 2021 – 07:06Ingen kommentarer

Suzanne Brøgger, Kristian Bang Foss, Christina Hagen og Theis Ørntoft er fire markante forfatterstemmer, der altid har noget interessant på hjertet. Det har magasinet Atlas også syntes, og derfor har de alle fire fået udgivet essays i dette magasin. Disse fire essays er nu samlet i en lille boks, som forlaget Novellix udgiver samlet.

De fire essays er meget forskellige og handler om vidt forskellige emner. Suzanne Brøgger skriver om hvad vi bruger litteraturen til og hvordan den former os som mennesker. Kristian Bang Foss skriver om Moderniseringsstyrelsen på den der relevante, men ikke overraskende kritiske måde. Christina Hagen skriver om en barndomsveninde og hendes sorg og Theis Ørntoft skriver – i samlingens klart bedste essay – om ulven som symbolet på menneskets splittelse mellem natur og kultur, vildskab og domesticering.

Novellix har efterhånden udgivet en god håndfuld af sådanne bokse med fire noveller af forskellige forfattere i hver. Det er altså et afprøvet format, og med den nye boks går man nye veje ved at udgive essays i samarbejde med Atlas. Det er jo fint, at man eksperimenterer med sit eget format, men boksen var noget helt andet end jeg havde forventet, og jeg er ikke rigtig overbevist.

De fire tekster er meget korte, og med fare for at lyde som en fra moderniseringsstyrelsen der tæller anslag fordi det er kvantificerbart og dermed praktisk og sammenligneligt, ja så synes jeg det er utrolig lidt tekst der kommer ud af den lille boks. Der er ikke engang en aftens læsning, og ydermere står det ikke klart, hvorfor lige præcis disse essays er udvalgt. De er ikke nye eller aktuelle – de er fra årene 2016-18 – og jeg har svært ved at se, hvorfor de skulle fortjene en genudgivelse.

De fire essays er også rimelig forudsigelige: Suzanne Brøgger mener eksempelvis, at man skal læse litteratur og Kristian Bang Foss forholder sig satirisk/kritisk til Moderniseringsstyrelsen. Det er altså ikke essays, der på nogen måde udfordrer sin læser, og jeg synes egentlig godt man kan kræve lidt mere gods og eftertanke i sådan en lille boks. At forfatterne overrasker eller måske provokerer eller på anden måde udfordrer læserens holdninger og forestillinger. Ellers bliver det sådan lidt ferskt.

Novellix har generelt sat et højt niveau for deres novelle-bokse, og den slags forpligter som bekendt. Jeg håber, at de snart vender tilbage med noveller i sædvanlig høj kvalitet – eller essays, der sætter store aftryk i læserens bevidsthed.

Novellix: Suzanne Brøgger, Kristian Bang Foss, Christina Hagen og Theis Ørntoft. Udkom 5. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.