// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren Nørby: Med fornøden dristighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Søren Nørby: Med fornøden dristighed

Skrevet af den 10. maj 2021 – 05:01Ingen kommentarer

Marinehistoriker Søren Nørby og forlaget Turbine samler med denne nye bog om flådens historie tråden op fra værket ’Hverken ubesindig eller frygtsom”, som vi har anmeldt med begejstring. Og akkurat som det første værk er her igen en imponerende flot udgivelse med 12 velskrevne og dramatiske kapitler om store slag i den danske flådes historie.

Bogen er et overflødighedshorn af flotte gengivelser af malerier, skibstegninger, søkort og gamle som nye fotografier, hvoraf mange ikke tidligere har været offentliggjort. Det er virkelig en fornøjelse at bladre rundt og bare kigge på de mange illustrationer før og efter læsningen.

I fokus er de mange gange, hvor skibschefer, befalingsmænd eller gaster har udvist så stort mod og dristighed, at man har kunnet vinde voldsomme og dramatiske søslag. Den største helt af dem alle er naturligvis manden fra tændstikæskerne, Peter Wessel Tordenskjold, som blandt andet under Den Store Nordiske Krig fra 1709-1720 beviste, at han turde tage de nødvendige chancer i mødet med fjenden. Aggressivitet og en offensiv taktik var hans strategi, og den tilgang lever stadig i søværnet. Det fremgår tydeligt, når man læser om andre slag, som den danske marine er gået sejrrigt ud af.

Vi er med ved slag i Køge Bugt i 1710, ved træfninger under Napoleonskrigene i 1864 og dramaer ud for Afrikas kyster. Under 1. og 2. verdenskrig spillede den danske flåde også en rolle, og i moderne tid er der eksempler i bogen på heltemodige redningsaktioner, eksempelvis i hårdt vejr ved Island i december 2006.

Søren Nørby er en blændende formidler, der fortæller i et ligefremt sprog og øser gavmildt af sin enorme viden om flådens historie. Så stig trygt ombord!

Søren Nørby: Med fornøden dristighed. Dramatiske beretninger fra Flådens historie. Turbine, april 2021. 328 sider.

Der er lukket for kommentarer.