// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marga Minco: Bitre urter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marga Minco: Bitre urter

Skrevet af den 14. april 2021 – 07:44Ingen kommentarer

Holland, 1940. Da nazisterne rykker ind bliver befolkningen evakueret, men de er snart tilbage igen – hvor skulle de ellers være? En ny hverdag begynder, først næsten som før, men for de hollandske jøder begynder nettet snart at strammes.

Marga Minco var selv ung dengang og i Bitre urter som oprindeligt blev skrevet i 1957 fortæller hun sin historie i romanform. Det er historien om en snigende fare, og en families forsøg på at holde sammen og overleve.

Den unge kvindelige fortæller bor sammen med sine forældre, og ser langsomt flere og flere jøder forsvinde. Det bliver en vane at dukke sig, at lede efter skjulesteder, at frygte at være i den forkerte gade på det forkerte tidspunkt. En dag går det selvfølgelig galt, for dødsmaskinen maler troligt og nazisterne glemmer ingen. Den lille familie bliver splittet ad i forsøget på at flygte, og den unge kvinde er helt i forhåbentligt venligtsindede fremmedes vold.

Bitre urter er en utrolig nøgtern, konstaterende og nærmest udramatisk fortalt lille roman om jødeforfølgelserne i Holland. Den lavmælte skildring af deportationerne, flugten, forsøget på at gemme sig er dens styrke. Det er nok at tale ganske sagte, når ens historie er så vigtigt som Mincos er. Flugten handler om det nære. Om en seng, om en cykel og om et hus, hvor man kan gemme sig. Det handler om alle dem, der hjalp – og om dem, der ikke holdt sig tilbage for at få personlig fordel af de hollandske jøders skæbne.

Få ord og billeder får den unge kvindes undren, frygt og sorg til at stå frem uden store armbevægelser. Fra forsøget på at afblege sit hår til en lænestol placeret, så man altid kan se stoppestedet hvorfra de overlevende vender hjem… Det er ikke en roman, der præsenterer det håndgribeligt blodige og brutale, men en mere lavmælt og sorgfuld fortælling set med et ungt menneskes opspærrede øjne.

Bitre urter er en helt anden beretning og en helt anden historie end Anne Franks Dagbog, som ellers er det værk de fleste danskere forbinder med jødeforfølgelserne i Holland. Bitre urter er dog ikke mindre vigtig, en af den slags bøger, der ridser sin læsers hjerte.

Marga Minco: Bitre urter. 108 sider, Turbine. Oversat af Lise Bøgh-Sørensen, udkom 24. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.