// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Marga Minco: Bitre urter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marga Minco: Bitre urter

Skrevet af den 14. april 2021 – 07:44Ingen kommentarer

Holland, 1940. Da nazisterne rykker ind bliver befolkningen evakueret, men de er snart tilbage igen ‚Äď hvor skulle de ellers v√¶re? En ny hverdag begynder, f√łrst n√¶sten som f√łr, men for de hollandske j√łder begynder nettet snart at strammes.

Marga Minco var selv ung dengang og i Bitre urter som oprindeligt blev skrevet i 1957 fort√¶ller hun sin historie i romanform. Det er historien om en snigende fare, og en families fors√łg p√• at holde sammen og overleve.

Den unge kvindelige fort√¶ller bor sammen med sine for√¶ldre, og ser langsomt flere og flere j√łder forsvinde. Det bliver en vane at dukke sig, at lede efter skjulesteder, at frygte at v√¶re i den forkerte gade p√• det forkerte tidspunkt. En dag g√•r det selvf√łlgelig galt, for d√łdsmaskinen maler troligt og nazisterne glemmer ingen. Den lille familie bliver splittet ad i fors√łget p√• at flygte, og den unge kvinde er helt i forh√•bentligt venligtsindede fremmedes vold.

Bitre urter er en utrolig n√łgtern, konstaterende og n√¶rmest udramatisk fortalt lille roman om j√łdeforf√łlgelserne i Holland. Den lavm√¶lte skildring af deportationerne, flugten, fors√łget p√• at gemme sig er dens styrke. Det er nok at tale ganske sagte, n√•r ens historie er s√• vigtigt som Mincos er. Flugten handler om det n√¶re. Om en seng, om en cykel og om et hus, hvor man kan gemme sig. Det handler om alle dem, der hjalp ‚Äď og om dem, der ikke holdt sig tilbage for at f√• personlig fordel af de hollandske j√łders sk√¶bne.

F√• ord og billeder f√•r den unge kvindes undren, frygt og sorg til at st√• frem uden store armbev√¶gelser. Fra fors√łget p√• at afblege sit h√•r til en l√¶nestol placeret, s√• man altid kan se stoppestedet hvorfra de overlevende vender hjem‚Ķ Det er ikke en roman, der pr√¶senterer det h√•ndgribeligt blodige og brutale, men en mere lavm√¶lt og sorgfuld fort√¶lling set med et ungt menneskes opsp√¶rrede √łjne.

Bitre urter er en helt anden beretning og en helt anden historie end Anne Franks Dagbog, som ellers er det v√¶rk de fleste danskere forbinder med j√łdeforf√łlgelserne i Holland. Bitre urter er dog ikke mindre vigtig, en af den slags b√łger, der ridser sin l√¶sers hjerte.

Marga Minco: Bitre urter. 108 sider, Turbine. Oversat af Lise B√łgh-S√łrensen, udkom 24. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.