// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakobína Sigurðardóttir: Med samme båd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jakobína Sigurðardóttir: Med samme båd

Skrevet af den 9. april 2021 – 05:41Ingen kommentarer

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er stor fan af islandsk litteratur. “Med samme båd” af den islandske forfatter Jakobína Sigurðardóttir skriver sig direkte ind i min begestring. Det er en kort, men stærk og bevægende fortælling om en forslæbt islandsk kvindes dagligdag med store sorger og glæder.

Rammen for fortællingen er, at jeg-fortælleren, som er forfatteren selv, ser tilbage på en nat, hvor hun rejste med kystbåden fra det nordvestlige Island til Reykjavik. Her delte hun kahyt med den ældre kvinde Salome eller Salsa. I løbet af natten betror Salsa forfatteren hendes livshistorie og en gribende kvindeskæbne folder sig ud. Det er den fortælling, som Jakobína Sigurðardóttir beretter i nærværende værk.

“Frem af sindets gemmer fiskede jeg erindringen om Salas og min rejse sydpå langs kysten, hendes ansigt hendes historie.”

Salsa er en forslæbt bondekone, der hele livet har levet under barske og trange vilkår. En dagligdag med arbejde og især pasning af en handicappet søn. I denne dagligdags trummerum afsløres der pludselig ret voldsomme begivenheder, men de er fortalt i en afdæmpet tone – helt på saga-agtig vis. Denne afdæmpethed er bogens styrke, og gør den endnu mere spændende og fascinerende.

Romanens handling foregår lige før, under og efter 2. verdenskrig. I den forbindelse gives der en række fine miljøskildringer af det islandske samfund i sidste halvdel af 1900-tallet. Romanen udkom på islandsk i 1981, men virker utrolig frisk og nutidig, så det er oplagt at udgive denne lille fine roman i 2020.

Selvom tidens fattigdom og religiøsitet ikke findes mere, bæres romanen oppe af et dybtgående portræt af en kvindes slidsomme liv, som indeholder elementer og begivenheder som vi alle kan spejle os i, såsom forelskelse, utroskab, loyalitet, troskab og kærlighed.

Kvinden Sala bliver eksponent for et stykke Islandsk historie set gennem en almindelig bondekones øjne, og det gør fortællingen meget stærk. For vi kan alle identificere os med hende, og derfor gribes vi om hjertet og bærer fortællingen med os. Ligesom Jakobína Sigurðardóttir har gjort det. Det er så fint og så stærkt, og jeg anbefaler denne almene kvindehistorie på det allervarmeste.

Jakobína Sigurðardóttir: Med samme båd, Multivers, 140 sider, oversat til dansk af Erik Skyum-Nielsen, udgivet den 22. januar 2021.

Der er lukket for kommentarer.