// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Englund: Mordet på Söndagsvägen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Peter Englund: Mordet på Söndagsvägen

Skrevet af den 17. april 2021 – 05:05Ingen kommentarer

En dejlig sommeraften i 1965 findes en kun 18-årig kvinde død i sin seng i en forstad til Stockholm. Hun ligger fredfyldt med et hvidt lagen over sig, og på natbordet står sovemedicin. Politiet konkluderer hurtigt, at der må være tale om et selvmord – for hurtigt viser det sig. For der er for mange ting, som taler kraftigt imod tesen om selvmord. Blandt andet viser det sig, at der er små bitte rifter i den afdødes ansigt. Og der er absolut intet i hendes liv, som peger på, at hun skulle være selvmordstruet. Så politiet graver og graver og graver, for det er en forbrydelse, som skal opklares, koste hvad det vil.

Efterforskningen er eminent godt beskrevet. Man følger frustrationerne, kommer med helt ind i blindgyderne og oplever de små sejre for de involverede betjente og efterforskere efterhånden som opklaringen skrider frem. Sagen er kaldt den mest komplicerede af sin art i Sverige før mordet på Palme, og man må virkelig tage hatten af for det svenske politi. DNA var der intet af i midten af tresserne, profilering af forbrydere var kun lige i sin vorden, og der var selvfølgelig heller ingen hjælp at hente på internettet. Så der stemmes dørklokker, der interviewes og der spekuleres i et væk for at komme ind på livet af forbryderen. Han er tættere på end politiet forestiller sig, og dramaet slutter ikke, da det lykkes dem at indkredse ham.

Peter Englund er historiker og en fremragende formidler. Det mærker man gennem hele bogen, og ikke mindst i de mange fine perspektiveringer, der er til det svenske velfærdssamfunds udvikling, massemediernes fremkomst og til den psykologi, der kan skabe en morder. Og så har Englund en dyb indlevelse i de spor, som et drab afsætter hos mennesker tæt på afdøde. Inden for sin genre, true crime, rager ’Mordet på Söndagsvägen’ tårnhøjt op.

Peter Englund: Mordet på Söndagsvägen. Gyldendal. 280 sider. Oversat af Jesper Klint Kistorp. Marts 2021

Der er lukket for kommentarer.