// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Per Ole Persson: Vildhund
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Per Ole Persson: Vildhund

Skrevet af den 27. februar 2021 – 07:53Ingen kommentarer

‚ÄĚFredag aften. Jeg st√•r i en cirkel af lys udenfor akutafdelingen p√• R√•by ungdomshjem og ser ned i jorden. I h√•nden holder jeg en plastikpose. P√• trappetrinet foran d√łren st√•r to m√¶nd. Den ene er stor og har busket h√•r. Han ser rar ud. Som en bj√łrn. Den anden er tyndere og har kort h√•r og briller. Han ligner en l√¶rer. Og s√• alligevel ikke‚ÄĚ.

Vildhund er fort√¶llingen om en stor dreng, der fredag aften ankommer til R√•by Ungdomshjem i Sverige. Vi f√łlger ham over et par d√łgn p√• ungdomshjemmet. Han er bogens fort√¶ller og vi kommer derfor hurtigt t√¶t p√• ham. Han fort√¶ller dog ikke alt, og som l√¶sere m√• vi langt hen ad vejen selv g√¶tte os til hans fortid (det holder l√¶seren v√•gen).

Vi m√łder ogs√• andre store drenge p√• ungdomshjemmet og vi m√łder det navnl√łse personale, der mest er deres job, deres funktion. Der indl√¶gges en distance, n√•r fort√¶lleren kalder de voksne ‚ÄĚden store‚ÄĚ og ‚ÄĚden tynde‚ÄĚ.

På den ene side ligner disse store drenges liv alle andres med fodbold og computerspil. På den anden side er deres verden så fjern fra andre unges frie liv udenfor ungdomshjemmets vægge og regler.

Disse drenge er store og sm√• p√• samme tid. H√•rde og bl√łde. Jubler over sammenhold, fodbold og saftevand. Og ekstremt letant√¶ndelige n√•r noget, g√•r dem p√•.

√Öh hvor mit moderhjerte og socialr√•dgiverhjerte √łnsker det bedste for disse store drenge. Jeg h√•ber p√• en bedre fremtid for dem. Med ro p√•. Med tryghed. Med fokus p√• det de √łnsker, kan og vil. P√• deres styrker og gode sider. P√• deres dr√łmme. Men denne roman er ikke en Disney-film og det t√¶rer p√• l√¶serens tro og optimisme, n√•r drengene gang p√• gang mister besindelsen og banker l√łs p√• folk omkring dem.

Vildhund er barsk og voldsom læsning, men man læser gerne om det svære liv disse store drenge lever.

Jeg er usikker p√• hvem bogen er tilt√¶nkt, men et bud p√• en l√¶ser kan v√¶re dig, der gerne l√¶ser om det sv√¶re liv og ikke har meget l√¶setid til r√•dighed. Romanen er p√• kun 94 sider, men rummer trods det en vigtig, vedkommende og stor historie. Et andet bud p√• en l√¶ser kan v√¶re b√łrn og unge og gerne i en undervisningssammenh√¶ng, s√• man kan tale om impulskontrol, vold, svigt og om at ikke alle ungdomsliv er ens.

Per Ole Persson, Vildhund, Forlaget Brændpunkt, 94 sider, Oversat fra svensk af Henrik Andersen, Oktober 2020, Lånt på biblioteket

Der er lukket for kommentarer.