Clare Pooley: Ærlighedsprojektet
Det kan måske være lidt af en udfordring at være helt ærlig omkring sit liv. Ikke bare overfor andre, men i høj grad også over for sig selv. For hvad er det for en udgave af sig selv, man viser til andre og hvad ville der ske, hvis man i stedet var helt ærlig?
Monica ejer en hyggelig café, hvor hun gør sig umage med at lære stamkunderne godt at kende. Hun ved hvordan de vil have deres kaffe og den lille café kan næsten køre rundt. En dag finder hun en grøn notesbog på et af bordene. Hun når ikke at få fat i ejeren og da hun kigger i bogen, ser hun, at den hedder Ærlighedsprojektet og er skrevet til den, der finder bogen. Det er en ældre ensom kunstner, der hedder Julian Jessop, der har skrevet om sig selv og Monica bliver optaget af historien.
Hun skriver sin egen historie ind i bogen og sender den videre ud i verden og beslutter sig for at forsøge at hjælpe Julian ud af sin ensomhed.
Bogen får en ny ejer efter hver historie og de ærlige fortællinger bindes sammen i Monicas café. Ikke alle kender hinandens historier og ikke alle historier viser sig at være helt ærlige. For det er jo også at sætte sig selv på spil, hvis hele sandheden skal frem.
Seks fremmede føres sammen og skaber en ny fortælling og der udvikles venskaber og kærlighed. Personerne i bogen er virkelig fint beskrevet og de genkendelige dilemmaer er både hjerteskærende og opløftende.
Bogen giver også mulighed for en eftertænksomhed og en refleksion over, hvor ærlig man selv har lyst til at fremstille sig over for andre og erkendelsen af, at der altid er en historie bag historien. En rørende og virkelig fin bog.
Ærlighedsprojektet er skrevet af Clare Pooley, der efter mange år i reklamebranchen blev inspireret til at skrive bogen. Hun har også blogget om moderskabet og om hvordan et glas trøstevin kan blive til flere og hvad det kan føre med sig.
Clare Pooley, Ærlighedsprojektet, på dansk ved Annemette Goldberg, Forlaget Zara, 438 sider, 2021