// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sebastian Junger: Krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Samfund

Sebastian Junger: Krig

Skrevet af den 24. september 2010 – 08:04Ingen kommentarer

Sebastian Junger er stjernereporter på den amerikanske bogscene. Hans første bog, The Perfect Storm, lå på førstepladsen på New York Times’ bestsellerliste i over et år, og den blev filmatiseret med George Clooney i rollen som den vejrbidte kaptajn, der fanges i stormens hvirvler.

I krimidokumentaren ’A Death in Belmont’ er emnet en uforløst sag fra starten af 1960’erne, hvor en seksualmorder hærger Boston. En småkriminel sort arbejdsmand arresteres og dømmes, men senere tilstår en anden mand. Junger graver dybt for at finde sandheden.

Hans seneste værk hedder kort og godt Krig. Junger og hans fotograf lever fra sommeren 2007 og et år frem sammen med de amerikanske elitesoldater på den yderste forpost i Afghanistan, Korengal-dalen, ved den afghansk-pakistanske grænse.

Korengal-dalen går under navnet Dødens Dal, og døden er konstant nærværende i bogen. Det gælder lige fra de allerførste sider for det er ikke westernfilmenes kavaleri, der rykker ind og gennemfører en vellykket operation. Elitesoldater eller ej, de amerikanske fodtudser bliver lokket i baghold, og får skudt hoveder, ben og arme af. Det gør de gennem 15 måneder i en krig, der fremstår uden perspektiv eller mening.

Der er ingen intention om at perspektivere krigen eller forholde sig til historik eller politik. Det drejer sig om ’Frygt’, ’Drab’ og ’Broderskab’, som bogens tre hovedafsnit er døbt. Det er på en gang bogens styrke og svaghed. Styrke fordi kamphandlingerne og livet sammen med soldaterne er blændende godt skrevet i en nøgtern, autentisk og hurtig stil. Det er ren Hemmingway i moderne krig. Svaghed fordi de mange intense beskrivelser og nær-døds oplevelser gør det svært at bevare overblikket. Der er våbennavne, stedsbetegnelser, delinger og navne på soldater i et virvar. Jeg savner, at forfatteren bare et par gange træder et skridt tilbage og tegner et lidt bredere billede, bruger kortmateriale, fotos og lidt mere plads på at portrættere nogle af de soldater, han tydeligvis selv er kommet helt ind under huden på.

Amerikanerne forlod Korengal-dalen i april 2010. 42 soldater blev dræbt, og Jungers bog er vidnesbyrd om, hvad de gik igennem. Det er Armadillo på bog, og holdt man af filmen, vil man også have stor glæde af bogen. I øvrigt lavede Junger og hans fotograf Tim Hetherington dokumentaren ’Restrepo’, der vandt Sundance-filmfestivalen. Hetherington fik desuden tildelt verdens fornemste pris for pressefotografer i 2007 for billedet af en totalt udmattet amerikansk soldat, der finder fred i en bunker. Synd og skam, at billedmaterialet ikke er anvendt i bogen.

Sebastian Junger, Krig, Lindhardt og Ringhof, September 2010, Oversat af Svend Ranild, 272 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.