// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Geir Gulliksen: Den jeg skulle blive
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Geir Gulliksen: Den jeg skulle blive

Skrevet af den 20. marts 2021 – 06:50Ingen kommentarer

Hvem er jeg egentlig, som jeg står her, i hvad der skulle være de bedste år af mit liv, og er efterladt til mig selv og mine tanker? Hvad var tanken, at jeg skulle have været, og hvor jeg skulle have været på nuværende tidspunkt i mit liv? Vil jeg nogensinde elske og blive elsket igen?

Henning er blevet skilt igen og har nærmest ingen kontakt til sine to døtre Synne og Stine fra hvert sit ægteskab. Som om det ikke er tungt nok, bliver han øjeblikkelig fritstillet fra sit job på et reklamebureau efter at have ageret upassende over for en af bureauets kunder, og Henning er sig pludselig alene og ensom med al for meget tid til at reflektere over sit liv; Hvilken mand har han været over for kvinderne i hans liv og hans døtre, med hvem hans forhold er yderst smerteligt. Hvordan de alle som en har formet ham til den han er i dag, fra han var barn til nu.

Alle grublerierne og navlepillerierne afstedkommer en række ahaoplevelser vedrørende Hennings seksualitet, køn og identitet, og han begiver sig ud i en række seksuelle eksperimenter, alt imens han famler i blinde for at bekæmpe sin uro – og for at finde kærlighed og samhørighed igen – nu hos mænd. Spørgsmålet er blot, om man kan ændre seksuelle præferencer så sent i livet uden at grave en endnu større kløft til de to mennesker, han allermest ønsker sig tæt på.

Jeg elsker bøger af Geir Gulliksen. De er alle lige dele alvor, sårbarhed med en dyb indsigt i de mørkeste dele af sjælen og en god portion humor. Og selvom lige netop denne her ikke står så stærkt for mig som hans tidligere udgivelser, så er hans bøger helt sikkert nogle af dem, mine tanker oftest kredser om, når jeg tænker på gode bøger, jeg har læst gennem årene. Og hvad er det så, der gør dem så specielle? Jeg tror, det er hans umiddelbare fortælling om alt det, de fleste lægger låg på. Det grimme, det ynkelige, det i denne bog ikke-attråværdige ved en midaldrende ensom mand, der hungrer så ekstremt efter kærlighed og omsorg. At han vil blive den, der afføder omsorg og beskyttelse, frem for den, der giver dette. Det er så ekstremt fedt skrevet, og det placerer uden tvivl Gulliksen helt deroppe i toppen blandt helt formidable forfattere.

Geir Gulliksen: Den jeg skulle blive, Gutkind, oversat af Rolf Stavnem, 253 sider, februar 2021

Der er lukket for kommentarer.