// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charlotte Weitze: Rosarium
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Charlotte Weitze: Rosarium

Skrevet af den 3. april 2021 – 06:23Ingen kommentarer

Charlotte Weitzes seneste roman er en hæsblæsende og underholdende konfrontation mellem natur og videnskab. Spækket med sagnstof og eventyrlige elementer, udfolder den en slægtshistorie helt ud over det sædvanlige. Vi drages fra allerførste øjeblik af bogens meget smukke, florale omslag og de fine blomstertegninger på de første sider. Herefter får vi lov til at træde ind i en forunderlig verden, hvor jagten på en rose er den organiske røde tråd.

Weitze er uddannet i Folkloristik på Københavns Universitet, og hendes forfatterskab tager ofte udgangspunkt i eventyr og sagn. Det gælder også for Rosarium, der tager udgangspunkt i et engelsk folkesagn, hvor man, i en stor skov, finder et søskendepar, der er grønlige i huden. Dem prøver man at socialisere med stor ulykke til følge.

Rosarium er en roman i tre dele – og denne kunne have heddet “Jagten på en speciel rose”. Første del, “Bror og Søster” handler om et søskendepar, der bliver efterladt i Zarens jagtskov af deres forældre. Søskendeparret lever i total overensstemmelse med naturen, og udover at følger med i deres liv får man også indsigt i Zarens. Han ønsker også at blive et med naturen, men får kun viden om naturen. Forskellen på “viden om” og “leve i overensstemmelse med” bliver et centralt og gennemgående tema i alle romanens tre dele.

Den anden del af romanen, der hedder “J”, foregår før under og efter 2. verdenskrig. Hovedpersonen J bliver også en central del i Pangæa, romanens 3. og sidste del. J, som er født Johannes, ønsker at være kvinde, og vælger at leve som kvinde uden at skifte køn. På et kloster i Polen møder han naturkvinden Esther, som han får tvillinger med. De flygter til Danmark, hvor en del af denne del af romanen udspiller sig. Det ender med, at J er nødt til at flygte, og kommer til at arbejde som biologisk forsker på et amerikansk universitet. I Pangæa bliver J 100 år. Derfor samles familien i USA for at fejre ham.

Romanen indeholder en række spændende, dramtiske og overraskende begivenheder, og det er i sandhed en veldrejet historie. Det bliver også en slægtshistorie, hvor J’s barnebarn Fine har fået en række gener fra Esther. Hun er som Esther; grønlig i huden og kræver lys for at leve. I den forbindelse tematiseres et andet centralt emne, nemlig hvilken betydning generne har. Romanen force er, at den ikke giver entydige svar, men har mange videnskabelig beskrivelser af naturen. Romanens største svaghed er, at der kan gå lige lovlig meget biologilærebog og foredrag i den. Romanen er samtidig også meget eventyrlig, fordi den rose, der ledes efter ikke er en konkret botanisk eller biologisk rose.

Rosarium er drønspændende og super aktuel roman med meget stor underholdningsværdi, og mange af emnerne lægger op til overvejelser og diskussion.

Charlotte Witze (f. 1974) debuterede med den fremragende novellesamling “Skifting” i 1996, som hun fik Bogforums Debutantpris for.

Charlotte Witze: Rosarium, Gutkind, 418 sider, udgivet den 24. februar 2021.

Der er lukket for kommentarer.