// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Kamkwamba og Bryan Mealer: Drengen der tæmmede vinden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

William Kamkwamba og Bryan Mealer: Drengen der tæmmede vinden

Skrevet af den 22. september 2010 – 08:00Ingen kommentarer

Her i landet vokser børn op med skolegang, mætte maver og elektricitet. William Kamkwamba er født i 1987 og opvokset i Malawi – og for ham har ingen af de tre begreber været en selvfølge.

Drengen der tæmmede vinden er en fantastisk beretning om drengen William Kamkwanba, der med en enorm nysgerrighed på fysik og teknik og en evne til at se løsninger – og som på trods af hungersnød og fattigdom en dag lykkedes med at bygge en vindmølle. Journalisten Bryan Mealer har boet et års tid sammen med William og hans familie under tilblivelsen af denne bog og selvom det er ham der i praksis har skrevet bogen, kan man sagtens fornemme den unge Williams stemme.

Som dreng reparerede William transistorradioer. Han skilte dem ad, arbejdede systematisk, og var hurtig til at gennemskue, hvordan teknikken virkede, hvorved han kunne finde fejl og reparere dem. William var en dreng, der ville vide alt: Hvordan musik kommer ned på en cd? Hvordan kan det at træde i hjulene på en cykel kan skabe lys i en dynamo? Og hvad er det, der får en motor i en bil til at køre? Så en dag i 6. klasse besluttede han sig for at blive videnskabsmand. Men det er ikke let, når man vokser op på landet i det fattige afrikanske land Malawi, hvor der ikke altid er penge nok til at betale for den basale skolegang og hvor børnene må hjælpe til med majsdyrkningen på familiens jord.

I perioderne uden skolegang lånte han bøger på biblioteket og forsøgte så godt han kunne med selvundervisning. Som 14-årig så han et billede af en vindmølle i en bog, og drømmen om at bygge en til familien begyndte. I Malawi har kun ca. 2 % af befolkningen råd til en luksus som elektricitet. De andre beboere i landsbyen har svært ved at tage den unge videnskabsmand seriøst, men den der ler sidst ler bedst og en dag skabte han lys i familiens hjem.

Styrken ved bogen er de barske beskrivelser af hungersnød, med detaljerede erindringer om hvor få mundfulde dagens måltid bestod af. Men det er også beskrivelserne af hvordan Williams hund langsomt taber sig mere og mere og hvor William til sidst må hjælpe den af dage. Beskrivelserne er nøgterne og blottet for selvmedlidenhed og måske derfor kan man ikke undgå at føle med William og hans familie og få lyst til at give en hånd til Afrika.

Fortællingen om William, hans gåpåmod og iver – trods hungersnød og modgang – er i den grad med til at sætte vores egen hverdags udfordringer i perspektiv.

Så selvom jeg tunede ud i de afsnit, der meget detaljeret handler om vekselstrøm, jævnstrøm, ventiler, radioantenner, vandpumper, kølesystemer og lignende tekniske begreber, er der ingen tvivl om, at Drengen der tæmmede vinden er en årets største læseoplevelser. Læs den!

William Kamkwamba og Bryan Mealer, Drengen der tæmmede vinden, Hr. Ferdinand, September 2010, Oversat fra engelsk af Bente Kastberg, 394 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.