// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Antologi: Mørkets Gerninger går igen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Noveller

Antologi: Mørkets Gerninger går igen

Skrevet af den 27. juni 2021 – 05:28Ingen kommentarer

Først udgav Petunia horrorantologien, Mørkets Gerninger, og nu er de så vendt tilbage med Mørkets Gerninger går igen, og igen møder vi en bred vifte af danske horrorforfattere. Denne gang er niveauet for hele samlingen og dens forfattere hævet, i hvad der er en ganske glimrende samling horrorhistorier.

Historierne er meget forskellige og når vidt omkring. Der er alt fra forbandede hoteller, onde tvillinger og spøgelser til sataniske ritualer og blodlyster. I denne antologi er de fleste noveller faldet i min smag, selvom det langtfra altid er tilfældet.

Jeg vil gerne fremhæve Freddy E. Silvas novelle, Hotel. Ligesom Rising Sun fra første antologi er denne historie baseret på en klassisk sang. Denne gang er det Hotel California af The Eagles, som har inspireret Silva. Vi møder den unge Dean, som i protest og oprør mod forældrenes og særligt farens materialistiske og stringente livsstil snupper farens bil og kører afsted ud ad landevejen. Et sted midt ude i ørkenen overvældes Dean af træthed og gør sit livs dumhed, da han tjekker ind på et underligt og gammelt hotel. Han overvældes af mystikken, der fylder huset, men rammes også af en frygt for det. Og hvis det ikke var for den unge Hera, som tryllebandt ham som en elver, var han rejst. Snart begynder Deans desperate kamp for at slippe levende ud igen.

En anden novelle, jeg vil fremhæve, er Maria Pilh Bengtsens Stilhed, der er en fortælling om den døve Francesca, som tager på vandring med tre af hendes spejdervenner. Marco leder turen og kan tegnsprog, så han oversætter mellem Francesca og de to andre venner. Alt begynder fint, indtil de passerer et adgang forbudt-skilt i ødemarken. Francesca hører som den eneste pludselig en stemme, der advarer om at fortsætte. Der opstår splid i gruppen, og Francesca tager grådkvalt hjem igen, kun for at opdage en uge senere, at ingen af de tre andre er vendt hjem fra turen. Nu drager Francesca ud med en flok fra spejderne for at finde de tre forsvundne.

Alt synes at være lidt skarpere i denne antologi, både hvad angår novellernes indhold og det redaktionelle udenom. Novellerne har desuden en fin længde, som tillader læseren at komme bare lidt i dybden med både karakterer og plot. Stilmæssigt befinder vi os i den “pænere” ende af gyserspektrummet. Det er hovedsageligt psykologisk gys, og det er ikke meget eksplicit vold eller body horror, vi møder. Derfor er udgivelsen også velegnet for de modige, unge teenagere, der interesserer sig for gyset, såvel som for de erfarne og ældre læsere.

Læs også anmeldelsen af første antologi.

Antologi: Mørkets gerninger går igen. Forlaget Petunia, november 2020. 424 sider.

Der er lukket for kommentarer.