// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Fotodokumentar, Historie

Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder

Skrevet af den 6. januar 2021 – 05:02Ingen kommentarer

I sommerm√•nederne 1943 rejste Hitlers fotograf Walter Frentz rundt i Danmark. Han kom vidt omkring, og en af hans opgaver var at dokumentere, hvor langt arbejdet med den s√•kaldte Atlantvold var n√•et. Volden var et gigantisk bygningsv√¶rk gennem flere europ√¶iske lande som et bolv√¶rk mod en forventet invasion fra de allierede styrker. Frentz fotograferede ogs√• dagliglivet i Danmark med specielt godt √łje for de fredelige tilstande, og den tyske bes√¶ttelsesmagts friktionsl√łse omgang med danskerne.

Frentzs billeder blev brugt i den tyske propaganda, blandt andet i de tyske biografers ugerevyer. Paradoksalt nok fotograferer han lige i de m√•neder, hvor modstanden mod Nazityskland intensiveres i Danmark frem mod samarbejdspolitikkens fallit i sensommeren. Frentz noterer sig, at opr√łret ulmer og sl√•r igennem blandt andet via sabotage. Efter han returnerer til Tyskland, m√łdes han med Hitler i august, og bogens forfatter till√¶gger hans rapporter fra rundrejsen stor betydning for, at nazisternes greb om Danmark strammes, og at regeringen tr√¶der tilbage den 29. august.

Alt i alt tog Frentz omkring 400 billeder, og en god portion af dem er gengivet i bogen. Hverdagsliv, arkitektur og dansk sommer og s√• Atlantvolden er i fokus, og alt virker meget hverdagsagtigt. Det er tydeligt, at billederne skulle tjene et propagandaform√•l, men de giver alligevel et interessant nedslag og vidnesbyrd om danskernes liv p√• et meget afg√łrende tidspunkt under bes√¶ttelsen.

Som kontrast til de harmoniske billeder fra Frentzs rundrejse fort√¶ller Brink Iwersen levende om sp√¶ndingerne i samfundet og om baggrunden for, at samarbejdspolitikken m√•tte lide skibbrud. Det er f√łrste gang, at s√• mange af Frentz billeder er gjort tilg√¶ngelige, og de tilf√łjer en ny vinkel til bes√¶ttelsestiden.

Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder. Da f√łrerens fotograf Walter Frentz rejste gennem augustopr√łret. Gyldendal. 228 sider. December 2020

Der er lukket for kommentarer.