// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar, Historie

Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder

Skrevet af den 6. januar 2021 – 05:02Ingen kommentarer

I sommermånederne 1943 rejste Hitlers fotograf Walter Frentz rundt i Danmark. Han kom vidt omkring, og en af hans opgaver var at dokumentere, hvor langt arbejdet med den såkaldte Atlantvold var nået. Volden var et gigantisk bygningsværk gennem flere europæiske lande som et bolværk mod en forventet invasion fra de allierede styrker. Frentz fotograferede også dagliglivet i Danmark med specielt godt øje for de fredelige tilstande, og den tyske besættelsesmagts friktionsløse omgang med danskerne.

Frentzs billeder blev brugt i den tyske propaganda, blandt andet i de tyske biografers ugerevyer. Paradoksalt nok fotograferer han lige i de måneder, hvor modstanden mod Nazityskland intensiveres i Danmark frem mod samarbejdspolitikkens fallit i sensommeren. Frentz noterer sig, at oprøret ulmer og slår igennem blandt andet via sabotage. Efter han returnerer til Tyskland, mødes han med Hitler i august, og bogens forfatter tillægger hans rapporter fra rundrejsen stor betydning for, at nazisternes greb om Danmark strammes, og at regeringen træder tilbage den 29. august.

Alt i alt tog Frentz omkring 400 billeder, og en god portion af dem er gengivet i bogen. Hverdagsliv, arkitektur og dansk sommer og så Atlantvolden er i fokus, og alt virker meget hverdagsagtigt. Det er tydeligt, at billederne skulle tjene et propagandaformål, men de giver alligevel et interessant nedslag og vidnesbyrd om danskernes liv på et meget afgørende tidspunkt under besættelsen.

Som kontrast til de harmoniske billeder fra Frentzs rundrejse fortæller Brink Iwersen levende om spændingerne i samfundet og om baggrunden for, at samarbejdspolitikken måtte lide skibbrud. Det er første gang, at så mange af Frentz billeder er gjort tilgængelige, og de tilføjer en ny vinkel til besættelsestiden.

Morten Brink Iwersen: Hitlers Danmarksbilleder. Da førerens fotograf Walter Frentz rejste gennem augustoprøret. Gyldendal. 228 sider. December 2020

Der er lukket for kommentarer.