// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pedro Mairal: Kvinden i Uruguay
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Pedro Mairal: Kvinden i Uruguay

Skrevet af den 12. december 2020 – 06:10Ingen kommentarer

Tag med på en spændende læseoplevelse til det solrige Argentina og Uruguay! Kvinden i Uruguya er en roman, der dog er så universel i sine grundtemaer, at den i princippet kunne finde sted, hvor som helst. Den er fortalt i førsteperson i et tilbageblik til et “du” som ikke er læseren, men hans kone, hvilket skaber en nærværende og intens stemning.

Forfatteren Lucas tager en dag turen fra Buenos Aires, hvor han bor med kone og søn til Montevideo for at hæve penge i udlandet. Pengene får han på forskud fra et forlag for en roman, han endnu ikke har skrevet. Men han har brug for pengene, er træt af at konen forsørger ham og træt af at låne af andre. Pengene er udbetalt til en konto i udlandet for at slippe for at betale skat og i håbet om en bedre vekselkurs. Og nå ja, så er planen også at møde den unge kvinde, han før har mødtes med.

Vi følger ham på rejsen. Først i bil til færgehavnen. Dernæst med færgen over floden mellem Argentina og Uruguay. Og senere i bussen gennem byer, landskaber og senere i køen i banken, hvor han skal hæve pengene. Imens fortæller han os om sit ægteskab, om sin søn og om den unge kvinde, han mødte til et litteraturarrangement og nu er på vej til at skulle se igen. Vi forstår, at han ikke er tilfreds med sit liv. At han har konen mistænkt for at have en affære med en anden mand og at han ikke kan tage sig sammen til at få skrevet på sin bog. I Montevideo møder han den unge kvinde, men derudover er det ikke ret meget andet den dag, der går som planlagt.

Kvinden i Uruguay er en glimrende roman om at være mand i samtiden, om midtlivskrise og om ægteskabelig krise. Romanen undersøger vores forventninger til, hvad der er et godt ægteskab, undersøgelser hvad dårlig økonomi betyder for manden i et parforhold, når det primært er kvinden, der hiver penge hjem og dermed er det også en roman om splittelsen mellem familieliv og arbejdsliv. Jeg har læst mange relationsromaner af kvinder om kvinder, og her får jeg romanen fra mandens blik, hvilket har været en ganske interessant oplevelse.

Romanen er skrevet med stor humor og sprogligt overskud. Så selvom tematikken er alvorlig, er romanen let at læse og til tider ligefrem morsom.

Anbefales til læsere, der sætter pris på romaner om forholdet mellem mænd og kvinder, om midtvejskriser og om det at være menneske, når livet ikke bliver som forventet.

Pedro Mairal (f. 1970 Argentina) har både udgivet romaner, novellesamlinger, digte og essays. Han underviser i engelsk litteratur, arbejder som manuskriptforfatter og skriver til forskellige nyhedsmedier. Med udgivelsen af Kvinden i Uruguay i Argentina i 2016 slog forfatteren sig fast som en af de mest fremtrædende fortællere i den moderne argentinske litteratur. Dansk er det ellevte sprog, som romanen oversættes til.

Forlaget Aurora Boreal har specialiseret sig i at bringe latinamerikansk og spansk litteratur til Danmark. Vi har anmeldt flere af forlagets udgivelser, klik her, hvis du er nysgerrig på oversat spansksproget litteratur.

Pedro Mairal, Kvinden i Uruguay, Oktober 2020, 161 sider, Oversat af Pia Sloth Poulsen, Forlag Aurora Boreal.

Der er lukket for kommentarer.