// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Helle Helle: Bob
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Helle Helle: Bob

Skrevet af den 8. januar 2021 – 06:16Ingen kommentarer

“Man skulle bare vente. Al den venten. Bob kunne holde vejret hen over en hel weekend. Dagene punkterede, de faldt sammen over ham som teltdug. Alene tanken om hendes sm√• lyde, de spaltede h√•rspidser. Til sidst vidste han ikke, hvad der gjorde mest ondt. At have mistet eller at miste al den tid. S√• var tiden tiden.”

Citatet er fra romanen Bob og er også bogens bagsidetekst. Og læsere af Helle Helle kan formentlig sagtens fornemme, at det er meget Helle Hellesk.

Vi m√łder Bob p√• 22 √•r. Han er flyttet til Vanl√łse med sin k√¶reste. Og det er k√¶resten, der er romanens fort√¶ller, selvom Bob er hovedpersonen. K√¶resten er en alvidende fort√¶ller. Hun ved alt om Bob. Hun ved ogs√•, hvad han laver og synes, n√•r hun ikke er sammen med ham. Hun er mystisk nok en utrolig frav√¶rende k√¶reste. Det m√¶rkelige er, at hun i romanen er frav√¶rende og til stede p√• samme tid. Hun er en fort√¶ller, der ikke er der. Eller. Ved hun alt om Bob? G√¶tter hun? Forestiller hun sig Bob? Bob er ikke den store snakker, s√• hvordan kan hun vide, hvad han laver, n√•r hun ikke er sammen med ham? Det er en anderledes, levende og lidt drillende m√•de at fort√¶lle en historie om et liv p√•. Men lad mig sl√• fast: det er ikke sv√¶rt at l√¶se romanen af den grund (men man skal v√¶re v√•gen og opm√¶rksom).

Bob rydder op. Ordner. G√łr rent. I et omfang der nok er nogle klasser grundigere end hvad de fleste andre 22 √•rige pr√¶sterer. Han passer sit job. Flyder med. Men trives Bob? Hvad g√łr ham glad? Der er en lettere melankolsk tone over romanen (som jeg egentlig godt kan lide). Her er ikke de store armbev√¶gelser og alligevel er her noget s√¶rligt.

Jeg er vild med, at vi ikke f√•r det hele serveret. At vi som l√¶sere m√• t√¶nke selv. Vi er for eksempel et stykke ind i bogen, f√łr vi ved, hvorn√•r handlingen foreg√•r. Inden da er der blevet spist sandkage, vi har v√¶ret p√• Arbejdsformidlingen (som blev til kommunale jobcentre i 2007) og vi har f√•et oplyst prisen p√• diesel. Som en anden glad detektiv har jeg nysgerrigt og t√¶ndt googlet mig til priser p√• diesel gennem tiden, for at f√• handlingen tidsm√¶ssigt placeret. Jeg er vild med disse tidsmark√łrer og jeg er vild med at det holder l√¶seren v√•gen, at vi skal v√¶re opm√¶rksomme p√• alle genstande. Intet er tilf√¶ldigt. Alle rekvisitter har en rolle.

Jeg vil S√Ö gerne fort√¶lle dig alt om denne roman. For eksempel hvordan den starter. Og slutter! Men i frygt for at afsl√łre for meget, som du hellere selv m√• opleve, n√•r du l√¶ser bogen, vil jeg blot sige: Hold √łje med hvor meget mad (snegle, h√•ndv√¶rkere, g√¶rkringle, tomater, medister, pizza, ananas og ja BLOMK√ÖL), der har f√•et plads i bogen.

Anbefaling: Romanen b√łr l√¶ses roligt og langsomt. Gerne h√łjt. Meget gerne sammen med andre. Man g√•r glip af pointer, hvis man haster gennem romanen. Skal nydes for b√•de stemning, handling og sprog. √Öh, hvilken forn√łjelse du har til gode, dig der endnu ikke har kastet dig over Bob. Som optakt til den fine l√¶sning af Bob, kan jeg anbefale dig at lytte til Sk√łnlitteratur p√• P1 p√• DR fra d. 6.1.2021, hvor Nanna Mogensen er i samtale med Helle Helle. Findes der hvor du henter podcast eller p√• dr.dk.

Jeg har ogs√• l√¶st og anmeldt hendes roman “de” og har naturligvis knuselsket Ned til hundene og R√łdby-Puttgarden. De to sidste er et godt sted at starte, hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med Helle Helles forfatterskab.

Helle Helle, Bob, Gutkind, Januar 2021, 150 sider.

Der er lukket for kommentarer.