// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger

Skrevet af den 21. februar 2021 – 05:30Ingen kommentarer

“N√•r livet passerer revy”, kunne v√¶re undertitlen p√• denne roman, hvis originaludgave er fra 1983 og var den, Arthur Krasilnikoff fik sit litter√¶re gennembrud med. Romanen er en del af Gyldendals Klassikerkollektion. Indholdet er evigt aktuelt: fik vi set og gjort, det, vi ville i vores liv, eller ville vi lave det meste om, hvis vi kunne?

Linda er syg, indlagt p√• hospitalet og m√¶rker knuden i brystet, som hun skal tale med l√¶gen om, imens hun er if√łrt sit uskyldige lillepige-panser, s√• angsten ikke kan tage fat. Reflektioner over hendes liv er det, der f√•r angsten lidt v√¶k fra livet. “En flod af ord” n√¶vnes i bogen, da Lindas mor p√• sit d√łdsleje beretter om sin opv√¶kst ‚Ästen videregivelse af sl√¶gters gang, s√• generationer efter generationer kan gengive deres ophav. Det samme g√łr Linda ‚Äď gengiver sin historie til sin datter.

Linda stammer fra landet, og vi kommer med helt tilbage til f√łdslen, som hun m√• have f√•et fortalt af sin mor, gennem barndommen og til voksenlivet med mand og b√łrn. Nedslag i barndommens oplevelser med tyskere p√• cykler, skr√¶mmende vandfyldte k√¶ldre, som hun tvinges ned i af sine br√łdre til fort√¶llinger om hendes senere gennembrud fra puppe til menneske.

Sproget har en helt s√¶rlig betydning i denne bog ‚Äď det er ikke d√łmmende eller plastret til med dialog, men i stedet fyldt med metaforer og sproglige billeder. Det bliver lidt sv√¶rt at komme ind under huden p√• personerne i romanen, mens vi l√¶ser om skiftet fra et liv p√• landet til et liv i byen. Men sprogligt er den en oplevelse, mens vi fragtes fra 2. verdenskrig til 80’ernes nye verdensorden.

Som landet ligger, Arthur Krasilnikoff, Gyldendal. 328 sider. Udgivet november 2020

Der er lukket for kommentarer.