// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger

Skrevet af den 21. februar 2021 – 05:30Ingen kommentarer

“NĂĄr livet passerer revy”, kunne være undertitlen pĂĄ denne roman, hvis originaludgave er fra 1983 og var den, Arthur Krasilnikoff fik sit litterære gennembrud med. Romanen er en del af Gyldendals Klassikerkollektion. Indholdet er evigt aktuelt: fik vi set og gjort, det, vi ville i vores liv, eller ville vi lave det meste om, hvis vi kunne?

Linda er syg, indlagt pĂĄ hospitalet og mærker knuden i brystet, som hun skal tale med lægen om, imens hun er iført sit uskyldige lillepige-panser, sĂĄ angsten ikke kan tage fat. Reflektioner over hendes liv er det, der fĂĄr angsten lidt væk fra livet. “En flod af ord” nævnes i bogen, da Lindas mor pĂĄ sit dødsleje beretter om sin opvækst – en videregivelse af slægters gang, sĂĄ generationer efter generationer kan gengive deres ophav. Det samme gør Linda – gengiver sin historie til sin datter.

Linda stammer fra landet, og vi kommer med helt tilbage til fødslen, som hun må have fået fortalt af sin mor, gennem barndommen og til voksenlivet med mand og børn. Nedslag i barndommens oplevelser med tyskere på cykler, skræmmende vandfyldte kældre, som hun tvinges ned i af sine brødre til fortællinger om hendes senere gennembrud fra puppe til menneske.

Sproget har en helt særlig betydning i denne bog – det er ikke dømmende eller plastret til med dialog, men i stedet fyldt med metaforer og sproglige billeder. Det bliver lidt svært at komme ind under huden pĂĄ personerne i romanen, mens vi læser om skiftet fra et liv pĂĄ landet til et liv i byen. Men sprogligt er den en oplevelse, mens vi fragtes fra 2. verdenskrig til 80’ernes nye verdensorden.

Som landet ligger, Arthur Krasilnikoff, Gyldendal. 328 sider. Udgivet november 2020

Der er lukket for kommentarer.