// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Arthur Krasilnikoff: Som landet ligger

Skrevet af den 21. februar 2021 – 05:30Ingen kommentarer

“Når livet passerer revy”, kunne være undertitlen på denne roman, hvis originaludgave er fra 1983 og var den, Arthur Krasilnikoff fik sit litterære gennembrud med. Romanen er en del af Gyldendals Klassikerkollektion. Indholdet er evigt aktuelt: fik vi set og gjort, det, vi ville i vores liv, eller ville vi lave det meste om, hvis vi kunne?

Linda er syg, indlagt på hospitalet og mærker knuden i brystet, som hun skal tale med lægen om, imens hun er iført sit uskyldige lillepige-panser, så angsten ikke kan tage fat. Reflektioner over hendes liv er det, der får angsten lidt væk fra livet. “En flod af ord” nævnes i bogen, da Lindas mor på sit dødsleje beretter om sin opvækst – en videregivelse af slægters gang, så generationer efter generationer kan gengive deres ophav. Det samme gør Linda – gengiver sin historie til sin datter.

Linda stammer fra landet, og vi kommer med helt tilbage til fødslen, som hun må have fået fortalt af sin mor, gennem barndommen og til voksenlivet med mand og børn. Nedslag i barndommens oplevelser med tyskere på cykler, skræmmende vandfyldte kældre, som hun tvinges ned i af sine brødre til fortællinger om hendes senere gennembrud fra puppe til menneske.

Sproget har en helt særlig betydning i denne bog – det er ikke dømmende eller plastret til med dialog, men i stedet fyldt med metaforer og sproglige billeder. Det bliver lidt svært at komme ind under huden på personerne i romanen, mens vi læser om skiftet fra et liv på landet til et liv i byen. Men sprogligt er den en oplevelse, mens vi fragtes fra 2. verdenskrig til 80’ernes nye verdensorden.

Som landet ligger, Arthur Krasilnikoff, Gyldendal. 328 sider. Udgivet november 2020

Der er lukket for kommentarer.