// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Alex Schulman: Overleverne
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Alex Schulman: Overleverne

Skrevet af den 6. april 2021 – 06:47Ingen kommentarer

Please Рlæs den her fremragende, urovækkende og gribende roman, så vi kan tale om den. Det er nemlig sådan en bog, der råber på at blive talt om!

I et nutidsspor f√łlger vi tre voksne br√łdre, der sammen k√łrer ud til familiens √łdeg√•rd i Sverige. Med sig har de deres mors aske. Hendes sidste √łnske var, at asken skulle spredes ud over s√łen ved familiens √łdeg√•rd. Den √łdeg√•rd som ingen af br√łdrene har bes√łgt i tyve √•r. Nutidssporet starter sent en aften, og bev√¶ger sig bagl√¶ns i et d√łgn tids. Man skal v√¶re v√•gen for at f√łlge med i begivenhedernes r√¶kkef√łlge.

I et fortidsspor, der heldigvis f√łlger tiden fremad, er vi med de tre br√łdre som b√łrn p√• ferie p√• familiens √łdeg√•rd. Her sv√łmmer de i s√łen, h√łrer musik, l√¶ser tegneserier. Vi ved fra starten, at noget skete for tyve √•r siden, som er √•rsagen til, at ingen af br√łdrene siden har tilbragt ferier p√• √łdeg√•rden. Men vi ved ikke, hvad der skete. Og det skaber en intens og til tider urov√¶kkende og nervepirrende sp√¶nding! Forfatteren bruger greb fra krimigenren, men Overleverne er ikke en krimi.

Overleverne skildrer fremragende, at selvom vi er s√łskende, husker vi oplevelser, begivenheder og stemninger i barndommen vidt forskelligt. M√•ske fordi vi har forskellige aldre, n√•r noget sker. M√•ske fordi vi har forskellige roller i s√łskendeflokken. Og m√•ske bare fordi vi er forskellige individer med eget indre liv og f√łlelser.

Tematisk er Overleverne en roman om at miste, om ikke at blive set, om erindring, om tavshed i familien og sidst men ikke mindst: om at begivenheder i barndommen p√•virker langt ind i voksenlivet. Titlen er for √łvrigt genial – hvad vil det egentlig sige at overleve?

Jeg sad lammet i sofaen over romanens sidste sider. Forfatteren formår at holde sin læser fanget til de allersidste brikker falder på plads og når der sker, ændres motivet på puslespillet. Romanen får mine varmeste anbefalinger!

Alex Schulman, Overleverne, Lindhardt og Ringhof, April 2021, På dansk ved Charlotte A.E. Glahn, 287 sider.

Der er lukket for kommentarer.