// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Alice Walker: The Color Purple
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Amerikansk, klassiker, P√• engelsk, Roman

Alice Walker: The Color Purple

Skrevet af den 18. november 2020 – 06:45Ingen kommentarer

The Color Purple, eller Farven lilla, som bogen hedder p√• dansk, er en roman, man ikke kan komme uden om, n√•r man taler vigtig amerikansk litteratur, is√¶r i disse tider hvor der for alvor er et opg√łr mod systemisk racisme i gang i USA. Bogen er en skr√¶mmende grum, utroligt r√łrende og helt fantastisk fort√¶lling om sortes livsvilk√•r i USA op gennem det 20. √•rhundrede. Alice Walker er en eminent historiefort√¶ller, der forst√•r at g√łre sine karakterer levende for l√¶seren, og hun vandt da ogs√• Pulitzer-prisen for fiktion √•ret efter bogens udgivelse i 1982.

Bogen skildrer den sorte pige Celies liv p√• landet i Sydstaterne i 1900-tallet. Sammen med s√łsteren Nettie vokser hun op med en far, der misbruger hende, og hun f√łder ham to b√łrn, som begge forsvinder, uden at Celia ved hvorhen. Celias mor er ramt af depression og d√łr, da pigerne er ganske unge. Da Celia bliver gammel nok, bliver hun giftet bort til en mand, som egentlig hellere ville have Nettie. Han behandler ogs√• Celie d√•rligt, og livet med ham og hans b√łrn er p√• ingen m√•de let. Hun affinder sig dog med sin sk√¶bne, men lider under savnet af Nettie, som er blevet sendt bort.

Celies redning bliver mandens elskerinde, sangerinden Shug Avery, som hj√¶lper til at g√łre livet t√•leligt for Celie, og som er den f√łrste ud over Nettie til at vise Celie hengivenhed og k√¶rlighed. Hun giver langsomt Celie troen p√•, at livet ikke kun er d√•rligt, og Celie begynder sin rejse mod st√łrre selvst√¶ndighed og selvv√¶rd.

Historien er bygget op som breve fra Celie til hhv. Gud og Nettie skrevet i sydstatsslang. Gennem brevene bliver vi vidne til alle Celies kvaler, men hun skriver i en n√łgtern tone, som en der har accepteret sin sk√¶bne og nu blot pr√łver at komme igennem livet bedst muligt. Det, der is√¶r slog mig, mens jeg l√¶ste bogen, var, at Celie trods alle de svigt, hun er udsat for, stadig er en utrolig k√¶rlig og venlig person, der p√• ingen m√•de virker bitter eller vred. Desuden er bogen fyldt med st√¶rke kvinder, og m√¶ndene omtales kun som bipersoner ‚Äď vi ved fx kun, hvad Celies mand hedder, fordi Shug Avery kalder ham ved navn. Ellers n√¶vnes han udelukkende som “Mr. ‚ÄĒ”.

Til trods for alle uhyrlighederne er Celias breve også fyldt med livsglæde og fortællinger om mod og viljen til at kæmpe for et bedre liv. Da bogen udkom, blev der sat fokus på partnervold og seksuelle overgreb samt den ubehagelige sandhed om mange kvinders vilkår, deres kampe, sammenhold, ukuelighed og mod. Fortællingen er både barsk og livsbekræftende, og hvis du endnu ikke har læst Farven Lilla, har du virkelig en perle til gode.

Alice Walker, The Color Purple, Phoenix, 262 sider, udkom for f√łrste gang i 1982

Der er lukket for kommentarer.