// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Kepler: Spejlmanden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Lars Kepler: Spejlmanden

Skrevet af den 24. november 2020 – 07:10Ingen kommentarer

Her på bogblogger.dk har vi anmeldt forfatterægteparret Alexander og Alexandra Coelho Andorils serie om kriminalkommissær Joona Linna. Parret, som skriver under pseudonym, har fået masser af ros for de bedste af deres romaner, der er tempofyldte og spændende, befolket af skæve eksistenser og med en filmisk skrivestil, der giver en fin dynamik.

De ofte særdeles bestialske og detaljeret gengivne forbrydelser trækker i nogens øjne kvaliteten ned, og der bliver vitterligt ikke lagt fingre i mellem. Det skulle lige være mellem en bordplade og den sav, som skærer dem af.

I ’Spejlmanden’ har vi samme problematik. Det er vitterligt meget voldsomt, når unge jamrende kvinder får amputeret fødderne, fordi de forsøger at stikke af fra deres fangenskab i små minkbure, eller bliver bedøvet og voldtaget af en psykopatisk sadist. Eller hejst sprællende op med stålwire om halsen, desperat kæmpende for at forlænge deres liv med bare nogle få minutter.

Der er spænding fra bogens første sider, hvor en ung kvinde bortføres af en lastbilchauffør. Hendes erkendelse af, at fremtiden ser buldersort ud, er effektivt fremmanet i det rumlende mørke lastrum. Parallelt hermed falder et ægtepars verden helt sammen, da manden og familiens datter bevæger sig ud på isfiskeri. For isen er lumsk, og vandet nedenunder isflagerne er lammende koldt. Familiefaren overlever, men kan ikke komme sig over den forfærdelige ulykke, på trods af intensiv psykiatrisk behandling. Da han fem år senere bliver vidne til en forfærdelig forbrydelse, må Joona Linde tage utraditionelle metoder i brug. Det giver gensyn til hypnotisøren Erik Maria Bark fra seriens første bind. Han skal låse et forstyrret sind op, men mørket er ikke sådan at fordrive.

Korrekt doseret kan chokeffekter klistre læseren til siderne med en nervøs forventning om, hvad det næste mon bliver, men i nogle tilfælde bliver det bare for frastødende. Desværre falder ’Spejlmanden’ i denne fælde, og det er ærgerligt, for torturen, mishandlingerne og blodsprøjtene overskygger et ellers godt tænkt plot.

Lars Kepler.: Spejlmanden. Gyldendal. 528 sider, oversat af Kamilla Jørgensen. Oktober 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.