// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Truman Capote: In Cold Blod
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk

Truman Capote: In Cold Blod

Skrevet af den 2. oktober 2020 – 06:20Ingen kommentarer

Der er ingen tvivl om, at Capotes ’In Cold Blood’ var en sensation, da den udkom i 1965. Anmelderne var på det nærmeste i ekstase, og bogen blev da også en sællert, da læserne kastede sig over fortællingen om et forfærdeligt, brutalt og tragisk mord på en familie på fire personer i Kansas. Internationalt vakte den også opsigt, og allerede i 1966 var i danske boghandler, oversat og udgivet af Gyldendal.

Hvad er det, der gør bogen så særlig? Hvorfor er den så forbasket svær at lægge den fra sig, når man går i gang? I datidens USA vakte den opsigt, fordi den var blandt de første dramadokumentariske værker, hvor virkelige hændelser beskrives med virkemidler fra fiktionens verden. Det er true crime, før begrebet var opfundet, så den kunne noget helt nyt.

Historien er gribende og spændende på samme tid. Man er med morderne på et road trip, der ender med deres anholdelse i Las Vegas. Undervejs følger man nøje med i detektivarbejdet, og gradvist kommer forbrydernes baggrund i fokus. Det gør de især, da det lykkedes for Capote at få adgang til dem og komme i dialog med dem i fængslet. Her åbnes deres liv og skæbne for læseren i kraft af forfatterens empati og indlevelsesevne.

Forfatteren mærkes dog ikke, for han har skrevet sig helt ud af historien. Der er ingen moraliseren eller psykologisering. Stilen er nøgternt registrerende, og vi ser handlingerne udspille sig via en alvidende fortæller, så vi svæver oven over vandet sammen med forfatteren.

Capote har et forrygende blik for detaljen, og det er som om, at der ligger grundige overvejelser og arbejde bag hver eneste sætning. Og så er der mange små historier, som fødes af den store tragedie. Således fornemmer man de små sprækker i den tilsyneladende harmoniske middelklassefamilies liv. Og sådan nuanceres billedet af morderne som rendyrkede monstre. Den ene reflekterer følsomt og intellektuelt og i en enkelt sætning, får man fra ham en potentiel forklaring på, hvorfor Kansas-familien led så trist en skæbne.

Truman Capote: In Cold Blood. Penguin Books, 1965.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.