// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Camilla Wandahl: Øglejægerne 1 – Kloens klippe
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Roman, Science fiction, Young adult

Camilla Wandahl: Øglejægerne 1 – Kloens klippe

Skrevet af den 4. september 2020 – 06:38Ingen kommentarer

Nogle bøger fanger bare læseren hurtigere end andre. Allerede efter at have læst en eller to sider af Kloens klippe vidste jeg, at jeg ville være vild med denne bog.

Vi er i en udefineret fremtid på den jordlignende planet Nærv. Vårlenerne er en race af øglemennesker, hvor de blandt andet besidder øglernes styrke, klatreevne og ekkolokalisering. Størstedelen af handlingen finder sted i år 77 efter Håbet. År 0 markerer året, hvor menneskene ifølge myten kom til planeten Nærv for at hjælpe dem mod parasitterne, der gennem små biorobotter inficerer med bid, som derefter forvandler ofrene til bidske, tankeløse dræbere. Ærild mistede ni år tidligere sin lillesøster, og nu er han gammel nok til at komme i Astrovåbnet, så han kan rejse til Jorden og hævne sig. Men først skal han bestå en af vårlenernes overgangsriter: at tæmme den flyveøgle, som de er sjæleligt forbundne med.

Undervejs begynder det at gå op for den unge Ærild, at myterne måske ikke fortæller sandheden. For er hans søster virkelig død? Og hvor retfærdig er den orden, som hersker på Nærv, hvor menneskerne lever som herskere, mens vårlenerne arbejder og lever på bunden af samfundet? Ærild får sin sag for med både at redde sin søster og at finde frem til sandheden.

Romanen er gribende og veltænkt. Den henvender sig til både unge og voksne læsere med højt aktuelle temaer som identitet, samfundsklasser og familie. Niveauet i teksten er let og behageligt, og man bliver nemt draget ind i bogens univers med Wandahls flydende og inviterende stil. Jeg var hurtig opslugt af bogen, og jeg lagde den kun modvilligt ned, før jeg var færdig med den.

Det er, som om Avatar møder zombier i en forklædt version. Det er science fiction og fantasy i perfekt harmoni. Man mærker tydeligt, at de bidske ofre er inspireret af zombier, men det er gjort på en forfriskende måde, så det ikke virker som endnu en zombiehistorie. Og det er på trods af, at den største trussel på Nærv nemlig er at blive bidt.

Kloens klippe er velegnet for læsere af både science fiction og fantasy i næsten alle aldre, i hvert fald fra 11-12-års alderen og op. Der venter en god læseoplevelse i denne bog. Jeg ser frem til at læse de næste to bind i serien, når de udkommer.

Camilla Wandahl: Øglejægerne – Kloens klippe. Gyldendal, maj 2020. 243 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.