// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Stridsberg: Darling River
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sara Stridsberg: Darling River

Skrevet af den 2. september 2010 – 09:07Ingen kommentarer

I bogen møder vi pigen Lo, der kører rundt med sin far om natten, har sex med fremmede mænd ved floden Darling, mens hendes far venter i bilen, og som fodres med alkohol og søde sager af sin far i et omfang, der driver hende i fordærv. Samtidig med historien om Lo, præsenteres vi for andre skæbner – blandt andre den navnløse mor, der har forladt sit tidligere liv og hunaben Ester i Jardin des Plantes i Paris, der styres af en magtsyg videnskabsmand – fortællinger, der alle handler om forholdet mellem mand og kvinde i form af magt, kærlighed og afhængighed.

På trods af at jeg netop har læst bogen, har jeg faktisk lidt svært ved at beskrive hvad den egentlig handler om. Faktisk måtte jeg lige læse bogens omslag endnu engang for at forsøge at danne en sammenhæng ud af alle de ting, jeg har læst. For sammenhæng skal man lede længe efter. Først halvvejs inde i bogen opstod der nogle små sammenhænge mellem de mange individuelle historier – og det på et tidspunkt, hvor jeg flere gange havde overvejet at stoppe med at læse simpelthen fordi jeg synes den var så usammenhængende og svær at komme igennem.

Bogen er inddelt i fem afsnit, der alle afsluttes med encyklopædier, hvor forfatteren beskriver nogle af de udtryk hun har brugt i det pågældende afsnit, hvilket bryder bogen op på en uhensigtsmæssig måde. Hvert afsnit er en samling af meget korte kapitler på 3-4 sider, hvilket gør at vi hele tiden springer i tid og sted, hvilket illustrerer den manglende helhed. Dertil kommer, at bogen er fyldt til randen med metaforer og abstrakte beskrivelser, der gør det næsten umuligt at opnå en ordentlig læserytme og som gør det hele så kunstigt og prætentiøst, at det ligger på grænsen til mærkeligt og uforståeligt.

Det er en besynderlig bog på alle måder – handlingen, sproget, formen. Men hvis du godt kan lide det lidt spøjse og melankolske og du samtidig godt kan lide at gætte dig til hvad du læser ved at tolke metaforer vil denne her bog være oplagt.

Det er en barsk historie og forfatterens meget ærlige facon gør, at man nogle steder rammes lige i mellemgulvet af brutaliteten og afmagten. Men fortællingerne drukner desværre i metaforer og uforståelige sammensætninger af ord, hvilket for mig ødelagde læseoplevelsen.

På bogens omslag fremgår det, at der er tale om et formmæssigt eksperiment. Og jeg må sige, at det er et eksperiment. Det fungerer desværre bare ikke.

Sara Stridsberg, Darling River, C&K Forlag, August 2010, 280 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.