// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Åsne Seierstad: Med ryggen til verden – portrætter fra Serbien
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » International Politik

Åsne Seierstad: Med ryggen til verden – portrætter fra Serbien

Skrevet af den 16. juli 2007 – 21:172 kommentarer

Verden er spækket med masser af konflikter – væbnede som ulmende. En af dem er i høj grad spørgsmålet om Kosovos endelige status. Mens der er gået storpolitik i diskussionerne blandt medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd, er der ikke megen fokus på, hvad årsagerne er til konflikten.

Konflikterne og krigene på Balkan vakte for første gang min politiske interesse for, hvad der foregik udenfor de danske grænser. Først med de grusomme krige der blev afsluttet med Daytonaftalen i 1995 – og siden med NATOs såkaldte humanitære intervention mod Serbien i 1999.

Og selvom Verdens opmærksomhed er rettet mod så mange andre brændpunkter i Verden i dag, er der stadigvæk er masser af potentiale på Balkan for fornyet ballade. Af samme årsag er bogen ” Med ryggen til Verden – portrætter fra Serbien” af den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad meget vedkommende.

Mange kender hende nok bedst fra bogen ”Boghandleren i Kabul”, der er en fantastisk skildring af en afghansk familie i mødet med forandringerne i starten af det 21. Århundrede. ”Med ryggen til Verden” lever fuldt ud op til Boghandleren – og selv fandt jeg den måske mere interessant (sandsynligvis på grund af de mange samfundsmæssige diskussioner i bogen).

I bogen skildres møderne Seierstad har haft med en række enkeltpersoner og familier i Serbien i perioden 1999 – 2004. Det er en bred vifte af personligheder, vi stifter bekendtskab med – der hver især giver et spændende indblik i, hvordan Balkan, Kosovo, historie, kultur, historie, krige, nationalisme, ungdom, alderdom, serbere og Serbien opfattes blandt serberne selv.

Bogen handler også om storhed og forfald, som det skildres i kapitlet om lederen af Milosovic’ ungdomsorgansation. Ved det første møde har han egen privatchauffør og sin tro på systemet intakt – mens han fem år senere har mistet en del af tilliden til Milosovic men tilgengæld fundet kærligheden.

På samme måde skildrer den på fornem vis, engagementet og viljen til at forandre sin egen og resten af verden og hvordan det kan være svært at finde sin egen rolle igen, når denne verden så endeligt er forandret.

Men det kapitel der måske gør størst indtryk, er Seierstads oplevelser og samtaler med hustruen til manden, der fik den tvivlsomme ære af at blive dømt som den første for krigsforbrydelser ved domstolen i Haag. Det er i det kapitel, at der vi også for alvor bliver bekendt med forfatterens journalistiske etiske overvejelser, hvilket i sig selv er ganske interessant.

Det er et fedt koncept, at en journalist vender tilbage til de mennesker, hun tidligere har brugt og besøgt i forbindelse med arbejdet. Det virker super godt. Man bliver på ingen måde ekspert i Balkan affærer ved at læse bogen, men dog en hel del klogere af, hvad der foregår bag øjnene på et tværsnit af den serbiske befolkning.

Åsne Seierstad: Med ryggen til Verden – portrætter fra Serbien. Gyldendal, 2004, 307 sider.