// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bergsveinn Birgisson: Håndbog i køers sindelag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Bergsveinn Birgisson: Håndbog i køers sindelag

Skrevet af den 5. maj 2020 – 11:04Ingen kommentarer

Det er noget af en titel – ’Håndbog i køers sindelag’. For er der ikke noget med, at køer ikke har den helt store hjerneaktivitet og måske derfor heller ikke et sindelag, som er de store studier værd? Sådan er det absolut ikke for romanens hovedperson Gestur. Faktisk siger respekten for koen og koens position i verden og kulturen rigtig meget om mennesket og dets sindelag, vurderer han.

Gestur er vendt hjem fra Island som arbejdsløs kultursociolog og med sig har han sin engelske kone og deres datter. Jobsituationen for kultursociologer på Island er på ingen måde attraktiv. Det lykkes ham dog langt om længe at lande et job som manuskriptforfatter for Sammenslutningen af islandske Bønder. Manuskriptet skal være afsæt for en film om den islandske ko der er truet af udryddelse på grund af importen af den norske kvægrace NRF. Gesturs hypotese om respekten for koen afspejler menneskehedens sindelag og er et billede på samfundet, var dog ikke lige, hvad de islandske bønder havde forestillet sig. Det forhindrer desværre ikke Gestur i at begrave sig i netop den vinkel, og da han graver og graver sig længere ned i køernes kulturhistorie, graver han også en grav for sig selv. Hans sind formørkes til omgivelsernes fortvivlelse, godt hjulpet på af en nærdødsoplevelse, som involverer en bidsk hund, en anløben hundeejer og trusler med ladt gevær.

På trods af en hjælpende hånd fra en islandsk skønhed og en bondemand, der faktisk kan se noget i Gesturs teori, går det ned ad bakke for ham i susende fart, og hans sind formørkes. Han overvældes af neuroser og angst, frem mod romanens slutning, som ikke skal afsløres her.

Det er en noget syret fortælling med genreskift og forskellige fortællervinkler. En af fortællerne er faktisk en ko, på vej mod slagteriet. Udredningerne om koens historie og den civilisationskritik, som det giver anledning til, bliver en kende langstrakt og på sine steder trættende. Det er humoristiske anstrøg undervejs, takket være det absurde projekt, men alt i alt en trist fortælling om en mands sammenbrud.

Bergsveinn Birgisson: Håndbog i køers sindelag. C&K Forlag, 304 sider. Oversat af Kim Lembek. April 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.