// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Arne Dahl: Friheden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Arne Dahl: Friheden

Skrevet af den 23. april 2020 – 07:53Ingen kommentarer

‘Friheden’ er Arne Dahls fjerde bind i serien om de to efterforskere Sam Berger og Molly Blom. Sidstnævnte må læserne undvære indtil et godt stykke inde i romanen, hvor hun dukker op, og tak for det. For Berger har det mildest talt ikke godt uden hende. Krisen kradser for ham, her hvor han er afskåret fra at følge sne tvillingedrenges gøren og laden. Og da Molly forsvandt ventede hun deres fælles barn. Men altså, retur er hun, og sammen kaster de sig over en kidnapning.

Den forsvundne kvinde viser sig at have været gift med en evnesvag mand. Han er lokkemaden, der skal få fattige østeuropæiske kvinder til Sverige, hvor de mishandles og udnyttes seksuelt. Det lyder ganske simpelt, men fortællingen og plottet kompliceres af en række elegante sidehistorier, der hver især tilfører spænding og dynamik til hovedhistorien. Det er godt skruet sammen, og Dahl demonstrerer sin psykologiske indsigt i de personer, der befolker ’Friheden’.

Desværre mangler Dahl måske lidt indsigt i sine læseres forestillingsevne og fantasi. Det er som om, at alting skal pensles voldsomt meget ud, så forfatteren kan være helt sikker på, at det trænger ind uden at blive misforstået. Mishandlinger og vold beskrives med slibrige detaljer, og dialogen er langstrakt og ofte skåret ud i pap, så ingen misser pointerne. Det er ærgerligt, for Dahl kan bygge et plot, så man rives med, og han kan skabe uhygge uden at tvære knytnæver og blod ud i hovedet på publikum. Det er der heldigvis også eksempler på i ’Frihed’, så hvis man kan se bort fra detaljeringsgraden, er man fint underholdt.

Arne Dahl: Friheden. Modtryk, 395 sider. Oversat af Anders Johansen. Marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.