// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan Elgaard: Frelse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Fantasy, Roman, Science fiction, Ungdomsroman

Dan Elgaard: Frelse

Skrevet af den 10. februar 2020 – 08:50Én kommentar

Frelse er Dan Elgaards debutroman. Bogens genre har elementer af både science fiction, fantasy og spænding, samt erotiske elementer.

Charlotte er forbindelsesofficer mellem militæret og regeringen på den ene side og den tiltalende rigmand Dary Phones på den anden side. Da en stor gruppe mennesker og et helt center under en håndværkermesse bliver transporteret til en anden verden, bliver der hurtigt danne fronter, hvor Charlottes forhandlingsevner bliver sag på en prøve. Bortset fra centeret, og hvad de selv har bragt med, er det som at være tilbage i tiden blandt dinosaurerne. Personerne løber snart ind i flere konflikter, herunder forræderi ved flere lejligheder, og senere støder de både på en UFO, fremmede væsner og en planet mere.

Jeg har et noget ambivalent forhold til denne bog. På den ene side er den ikke voldsomt velskrevet, og verdenssynet bærer præg af en patriarkalsk drengerøvsattitude. På den anden side er plottet bygget op om et iøjenfaldende koncept, der får en lidt nostalgisk følelse frem i mig. Det er ikke, fordi det er direkte relaterbart som sådan, men mine tanker blev ledt hen mod en tegneserie, jeg så som barn, Dino Riders. Her blandedes teknologi og dinosaurer godt sammen.

Jeg kan da sige så meget, at da der først kom ildkamp mellem en T-rex-lignende dinosaur og maskinkanoner, og der derefter blev luftet teorier, om at de via overjordisk teknologi var transporteret til en fjern planet, så røg mine tanker den vej.

Desværre indeholder stilen en del telling og knap så meget showing. Vi bliver altså ført meget ved hånden af fortælleren, samtidig med at der ofte bliver gentaget en masse hændelser og pointer, som kun kan have det formål at sørge for at læseren er med. Det har bare ikke helt den ønskede effekt og bliver snarere et irritationsmoment.

Det er tydeligt, at målgruppen er drengede teenagerer, der er hooked på sci-fi, dinosaurer og halvnøgne kvinder. Ud fra det præmis leverer den, hvad man forventer: Action i traditionel Hollywood heltestil, et patriarkalsk udgangspunkt og gentagne sexscener, som dog ikke bliver vulgære eller direkte pornografiske.

Bogen savner ikke twists, og den har flere overraskende hændelser samt en konstant stigende spændingskurve, så på det område kommer man sjældent til at kede sig med denne bog.

Hvis jeg skal anbefale bogen, så skal det som nævnt være til drengede teenagere, som er til halvnøgne kvinder, dinosaurer og sci-fi.

Dan Elgaard: Frelse. Forfatterskabet, 2020. 499 sider.

Én kommentar »

  • […] “Bogen savner ikke twists, og den har flere overraskende hændelser samt en konstant stigende spændingskurve, så på det område kommer man sjældent til at kede sig med denne bog.” Jonas Dinesen, Bogblogger.dk […]

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.