// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jodi Kantor og Megan Twohey: She Said
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik

Jodi Kantor og Megan Twohey: She Said

Skrevet af den 31. januar 2020 – 05:25Én kommentar

To retslige dramaer i USA trækker lige nu landsdækkende og international opmærksomhed: rigsretssagen mod præsident Trump og retssagen mod en af den amerikanske filmbranches mest magtfuld og succesrige producenter, Harvey Weinstein. Sammen med sin bror oprettede han for snart 50 år siden Miramax, som senere blev omdøbt til The Weinstein Company, og deres film og medvirkende har modtaget adskillige Oscars og blevet gigantiske kassesucceser. Men igennem årene er rygterne løbet. Weinstein var tilsyneladende lidt for glad for det modsatte køn, og én man ikke skulle være alene med som ung kvinde. Man skulle være forsigtig og ikke lade sig lokke af gyldne løfter om karrierer på det hvide lærred eller i produktionsselskabet. Rygter om overgreb og voldtægt begyndte også at dukke op, og flere journalister begyndte naturligt nok at interessere sig for om der var noget om sagen. Jodi Kantor og Megan Twohey fra New York Times bed sig fast og fik det magtfulde medies opbakning til at forfølge rygterne og se om det var muligt at finde ofre, der ville stå frem. Det er deres beretning, vi får i ’She Said’.

Det er en fascinerende fortælling om, hvordan journalister arbejder, når de er bedst, og om hvad journalistik kan udrette. Det var ikke en historie, som kom dumpende af sig selv. De to journalister måtte lede med lys og lygte efter kvinder, der ville fortælle deres historie. Dem, der ville løfte sløret lidt, ville ikke tale til citat, men langsomt, skridt efter skridt, formår journalisterne at vinde nogle få skuespilleres og ansattes tillid, og et foruroligende mønster viser sig. Der er indgået en række kontrakter med kvinder med tilknytning til Weinsteins firma og karriere. Kontrakterne udbetaler pænt store beløb, mindst cirka en halv million kroner, til kvinder, der til gengæld skriver under på aldrig at fortælle om, hvad de har været ude for. De må ikke tale med deres familie, med venner, kolleger eller journalister. Et andet foruroligende mønster er, at Weinstein synes at være et glubsk rovdyr, som i årtier har presset, truet og fysisk intimideret kvinder til seksuelt samvær i mange forskellige former.

Weinstein giver sig selvfølgelig ikke uden kamp, og i bogen kan man læse om, hvordan advokater modarbejder journalisterne og forsøger at intimidere kvinder, som Weinstein mistænker for at kunne være kilder. Selv et israelsk sikkerhedsfirma bliver hyret, og de sender blandt andet skuespillere i marken, der lader som om at de selv har været ude for krænkelser eller de opsøger Weinsteins ofre i håb om at finde måder at miskreditere dem.

Efter at have opbygget et imponerende og detaljeret kildemateriale går New York Times ud med sin første historie i oktober 2017. Det bliver til en artikelserie, der udløser en lavine. Det vælter ind med telefonopkald og mails fra kvinder, der har en historie om misbrug. Ikke bare fra Weinsteins side, men fra mænd i alle mulige forskellige brancher. Artiklerne i New York Times tændte et bål, der skabte opmærksomhed om kvinders vilkår verden over. De to journalisters arbejde hjalp #meto-bevægelsen på vej. Det er en fornøjelse nu at kunne læse, hvordan de greb arbejdet an.

Jodi Kantor og Megan Twohey: She Said. Breaking the sexual harassment story that helped ignite a movement. Bloomsbury. 311 sider

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.