// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » J. Hansen og K. Hundevadt: Provoen og profeten – Muhammedkrisen bag kulisserne
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

J. Hansen og K. Hundevadt: Provoen og profeten – Muhammedkrisen bag kulisserne

Skrevet af den 31. oktober 2008 – 14:40Ingen kommentarer

Alene ordet “muhammedkrisen” har længe hængt mig ud af halsen. Både da den stod på og siden hen, har jeg skyndt mig at zappe videre, bladre videre eller skifte radiokanal, når emnet har været bragt på banen. Jeg fik ganske enkelt nok af emnet meget tidligt i forløbet – og havde desuden svært ved at lægge mig fast på en holdning i sagen.

Men muhammedkrisen var den største danske udenrigspolitiske krise i nyere tid, og derfor tog jeg da også bogen “Provoen og profeten” ned fra bibliotekshylderne, da jeg kiggede efter om Kin Hundevadts nye bog om Afghanistan “I morgen angriber vi igen” allerede havde fundet vej til bibliotekshylderne.

Forfatterne til bogen har begge været ansat på Jyllands-Posten i gennem mange år, og man kunne ved første øjekast tro at der var tale om et forsvarsskrift for den jyske avis – og for ytringsfriheden. Det er ingenlunde tilfældet. Faktisk har Hansen og Hundevadt præsteret at lave en særdeles spændende bog, der meget systematisk og objektivt beskriver hvad der skete dag for dag.

I kraft af deres ansættelsesforhold er de naturligvis i stand til at beskrive hvad der eksempelvis sker internt på Jyllands-Posten, da ideen om de 12 tegninger opstår, samt beskrive centrale begivenheder på avisen i de aller hektiske dage i februar 2006 meget detaljeret. Men de gør det på så objektiv og fair en facon, at det giver bogen styrke.

Udover at beskrive hvem der gør hvad hvornår, så kigger bogen også på de bagvedliggende motiver hos blandt andet den egyptiske regering, de danske imamer og Anders Fogh Rasmussen, ligesom den i høj grad gennemgår de forskellige debatørers argumenter for og i mod. Endelig samler den op og de to forfattere uddrager fire personlige bud på hvad vi kan lære af krisen.

Der er stort set ikke en finger at sætte på bogen, og jeg må tage hatten af for især de to forfatteres ihærdighed med at dokumentere alt med rette kilder og finde kilder stort set overalt i verdens nyhedsmedier.

Uanset hvad man har ment eller måtte mene eller ikke mene om de 12 tegninger og den virak, der fulgte i kølvandet på dem, så er “Provoen og profeten” helt essentiel læsning for forståelsen af hvad det var der skete, da danske ambassader pludselig blev sat i brand og danskere lagt for had i store dele af den muslimske verden.

John Hansen og Kim Hundevadt: “Provoen og profeten – Muhammedkrisen bag kulisserne”, Jyllands-Postens Forlag, 2006. 284 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.