// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sarah Crossan: Når månen står op
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Young adult

Sarah Crossan: Når månen står op

Skrevet af den 24. september 2019 – 07:14Ingen kommentarer

De tre søskende Ed, Joe og Angela vokser op hos en alkoholiseret mor i det fattige USA. Det er ren overlevelse. En dag bliver det hele for meget for den ældste, Ed, og han forlader sine søskende uden et ord.

Efter at have været forsvundet i ti år, ringer Ed pludselig hjem. Det er hans lillebror Joe, der tager telefonen, og det er ikke godt nyt. Ed sidder fængslet for drabet på en politimand og står overfor dødsstraf.

Når månen står op er Joes historie. Hvordan lever man videre, når ens storebror sidder på dødsgangen? Har han gjort, hvad de siger?

Da datoen for henrettelsen er fastlagt, beslutter den 17-årige Joe at rejse til Texas, hvor broderen sidder fængslet, for at tilbringe den sidste tid sammen med ham. De få timer de kan få sammen dagligt åbner stille og roligt op for brødrenes relation, men håbet svinder langsomt, da de sidste muligheder for appel udtømmes.

Bogen kredser omkring de to måneder, Joe tilbringer i Texas, men der er også en række tilbageblik på deres barndom, der sammen udgør fortællingen om de to brødres forhold.

Bogen er skrevet i et poetisk sprog i vers. Et format der indledningsvist forstyrrede mig, men som gav god mening, da historien skred frem.

Bogen er læst på to timer, men den bliver i hængende længe efter. Den er på en og samme tid chokerende og almindelig. For hvor mange af de her death row historier har vi efterhånden ikke oplevet både i bogform og på film? Det er (forskrækkende nok) blevet relativt almindeligt. Men det ændrer ikke ved, at man som læser og menneske stadigvæk ikke kan fatte, at det her rent faktisk foregår i den vestlige verden i det 21. århundrede.

Bogen er indirekte politisk, men den er først og fremmest de pårørendes historie fortalt af en ung stemme. Den handler om de følelser, man kæmper med, det system man er oppe i mod og det paradoksale i at være nødt til at leve sit lev videre.

Sarah Crossan er kendt for sine Young adult romaner. Det er en genre, der ofte kredser omkring livets strabadser, og dét at finde sig selv som ungt menneske. Målgruppen er unge læsere fra 12-18 år, og Når månen står op rammer rigtig godt ned i den genre.

Sarah Crossan, Når månen står op, oversat af Henrik Enemark, Straarup&Co, maj 2019, 387 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.