// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lis Vibeke Kristensen: Efter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Lis Vibeke Kristensen: Efter

Skrevet af den 15. oktober 2019 – 07:32Ingen kommentarer

Når katastrofen rammer, og man ikke ved, om man dør eller overlever, er det ofte, at man kigger på sit liv og sine beslutninger, og tænker på alle de ting, man ville have gjort anderledes, og alle de ting, man vil gøre anderledes fremadrettet, hvis man overlever.

I Lis Vibeke Kristensens roman med den meget sigende titel ”Efter” møder vi fem mennesker for hvem katastrofen indtraf samtidig, og som vi nu følger på bagkant af den livsomvæltende begivenhed.

Yvan, Amadou, Nete, Janus og Kim er forbundet med hinanden på kryds og tværs, i større eller mindre grad, og efter at have overlevet den samme katastrofe, skal de hver især finde deres vej i livet. Hvordan kommer man videre efter at have oplevet en katastrofe? Hvad er ens perspektiv nu?

Bogen er forløsende ærlig og forfatteren lægger ikke fingrene imellem, når karaktererne udfoldes. Bogens format og ideen er rigtig god. Det med at læse om mennesker før, under og efter en krisesituation er spændende, ligesom hun har skabt en troværdig sammenhæng mellem sine karakterer.

Men lige så fascineret og opslugt jeg var af historierne, der havde Yvan, Nete og Amadou som omdrejningspunkt, lige så uinteressant synes jeg karaktererne Janus og Kim var. Hvorfor? Jeg ved det ikke. Jeg er med på fortællingen om en mand, der inderst inde er en god fyr med hjertet på rette sted, der bliver ledt på en overfladisk og amoralsk vej på grund af familien og omgivelsernes forventninger. Men jeg føler ikke at vi på noget tidspunkt kommer rigtigt ind under huden på ham og jeg finder ham uinteressant. Jeg havde lyst til at springe de kapitler over. Men det kunne jeg jo i sagens natur ikke, for så ville jeg misse en sammenhæng. Og på den måde er bogen skruet intelligent sammen.

Mellem scenerne, hvor vi følger de fem karakterer, er der en slags forfatter-kommentarspor, hvor forfatteren løfter sløret for overvejelserne bag historien og karaktererne, lige som historien løftes op på et højere plan, når hun for eksempel taler om katastrofers relativitet og karmagæld. Hun er skarp og humoristisk.

Efter er en spændende og nytænkende roman. Det er første gang, jeg stifter bekendtskab med Lis Vibeke Kristensens forfatterskab, men jeg har fået lyst til at læse mere af hende. Det er anderledes og det er godt.

Lis Vibeke Kristensen, Efter, Modtryk, august 2019, 299 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.