// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Erikson: Omgivet af psykopater
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Selvhjælp, Videnskab

Thomas Erikson: Omgivet af psykopater

Skrevet af den 3. september 2019 – 05:16Ingen kommentarer

Hvordan ved du, hvornår du bliver manipuleret? Og hvordan ved du, når den manipulation ikke har et positivt formål? Thomas Eriksen kaster sig i bogen ”Omgivet af psykopater” ud i en længere udredning af, hvordan er psykopat tænker, og hvordan han vil kunne manipulere netop dig. Det gør bogen til meget interessant læsning og absolut aktuel. Eksempelvis vil jeg gætte på, at du efter at have læst denne bog vil kigge på mange mennesker – både kendte og mere ukendte – måske fra din egen venskabskreds – med helt andre øjne, og nu også med nye redskaber.

Thomas Eriksen er adfærdspsykolog, og han har tidligere skrevet bogen ”Omgivet af idioter”. I den bog tog han udgangspunkt i den psykologiske DISC-model. Du har nok hørt om den. Den findes i udvidede former i flere forskellige variationer. Jeg har selv gennemgået den såkaldte INSIGHTS-test hele tre gange, og den er baseret på netop DISC-modellen.

Ganske kort kan jeg forklare, at modellen går ud på, at vi som mennesker er inddelt i fire forskellige hovedkategorier, symboliseret ved fire farver:
– De røde er foretagsomme, målrettede og energiske, men de kan også være utålmodige, arrogante og kontrollerende.
– De gule er entusiastiske, kontaktskabende og idérige, men de kan også være hektiske, højrøstede og overfladiske.
– De blå er systematiske, fornuftige og beherskede, men de kan også være kolde, stive og overkritiske.
– De grønne er loyale, forstående og betænksomme, men de kan også være ubeslutsomme, tilbagetrukkede og opgivende.

En psykopat – og dem er der alt fra tre til fem procent af i verden i dag – er fløjtende ligeglad med, hvad du føler, hvordan du har det, og hvordan dine resultater flytter dig fremad i din udvikling. Psykopaten er kun interesseret i magten: at styre dig, at kontrollere situationen og oftest med henblik på egen vinding. Det kan være ganske ødelæggende på en arbejdsplads, men i et forhold kan det være direkte katastrofalt. Og ja, lad os lige få denne begravet med det samme: Psykopater kan være både kvinder og mænd.

Stort set intet menneske er udelukkende én farve. Jeg selv har eksempelvis én dominerende farve og to der ligger lige omkring midten. Den sidste farve kæmper jeg lidt med at hæve.

Thomas Erikson kigger på, hvordan en psykopat kan udnytte dig inden for de forskellige karaktertræk, der kendetegner de enkelte farver. Og det er skræmmende læsning. Han bruger nemlig et hav af eksempler – både fra fantasien og fra virkeligheden – til at vise, hvor du som menneske er meget sårbar over for manipulation. Især manipulation fra en psykopat.

Faktisk er dette et af bogens meget få svage punkter. Når han ikke vedholdende benytter ’psykopatisk manipulation’, men ofte blot skriver ’manipulation’, så holder det ordet i den meget negative kategori. Manipulation kan være en god ting. Det kan bruges meget positivt til at få en sky medarbejder til at stå stærkere frem eller til at få en usikker, højtråbende kollega til at dæmpe sig og virke meget mere troværdig. Den farlige manipulation er den fra en psykopat, for en psykopat vil dig intet godt.

”Omgivet af psykopater” har en anden lille svaghed. Den leverer ikke så mange løsninger, som Thomas Erikson lægger op til. Som en god manipulator har han dog selv sin disclaimer klar: ’Det lyder måske meget simpelt’, og så kommer der en meget simpel forklaring og mulig løsning på, hvordan du kan håndtere en psykopat, der har sat klørene i dig. Jeg er ganske sikker på, at der ligger en hel bog i at udfolde denne del. Og så har han vel manipuleret mig til at ville vide mere om det, han har at dele.

Når det er sagt, så sidder jeg efter bogen med denne herlige fornemmelse af, at jeg er blevet klogere. Og det er altid en rar fornemmelse. Derfor vil jeg gerne anbefale ”Omgivet af psykopater”, som du – hvis du er til den slags – også kan finde som lydbog på blandt andet Mofibo.

Thomas Erikson: ”Omgivet af psykopater”, Politikens Forlag, 272 sider, udkom februar 2019.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.