// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » James Wood: Upstate
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

James Wood: Upstate

Skrevet af den 18. januar 2019 – 07:42Ingen kommentarer

Hvor er romanen Upstate dog en fin og rørende fortælling om kærligheden mellem en far og hans to døtre – og i særdeleshed om kærligheden fra en far. James Wood formår virkelig at gengive den angst en forælder kan opleve, når der er ting i børnenes liv, som ikke går, som det skal – eller man ønsker. Jeg sidder med en lille klump i halsen efter at have læst sidste side og ville ønske, at der var nogle flere sider tilbage i selskab med faren Alan Querry og hans to voksne døtre Helen og Vanessa.

Alan lever i England med sin kæreste Candance gennem flere år. Han passer sine besøg hos sin demente mor og sit firma, hvor han har travlt med at få hevet en ny kontrakt og vigtig kontrakt i land. Hans yngste datter Helen arbejder i musikbranchen, hvor hun har stor succes med at opdage nye bands. Hans anden datter Vanessa er universitetslærer og er flyttet til USA, nærmere bestemt Upstate New York. Hun er to år ældre end Helen og har altid, modsat sin søster, kæmpet med at føle glæde og lykke. Men nu har hun fået en kæreste, Josh, som hun er meget glad for.

Alt kunne være godt, men det er det ikke, for Vanessa har altid kæmpet med sit lidt mørke sind, hvor depressioner lurer. Hun er den dimitrale modsætning til Helen, som altid har haft et lyst sind og succes med det, hun laver. Og nu ringer Josh til Helen og fortæller, at Vanessa er faldet ned af trappen i deres hjem. Det ligger i luften, at han er i tvivl om, hvorvidt det er et uheld eller med vilje. Så Helen og Alan tager sammen til USA, for at se til Vanessa og sikre sig, at der ikke er tale om en ny ’episode’. De er bange for, at hun er ved at synke ned i endnu en depression. Candance råder Alan til at tjekke Vanessas medicinskab og holde øje med hendes adfærd.

Alan er meget bekymret, men ved ikke helt, hvordan han skal nærme sig Vanessa og emnet, for hvordan skal han spørge sin datter om hun er ulykkelig, selvmordstruet eller om alt er godt? De forsøger alle tre sammen og hver for sig at finde hinanden. Josh er også en del af billedet og den direkte årsag til, at Vanessa kan forsikre Helen og Alan om, at hun har det fint. Men Alan fornemmer en skrøbelighed, som han har svært ved at tale med Vanessa om. Det er både en skrøbelighed i hende, men også i den relation hun og Josh har. Samtidigt skal han forsøge at tage sig af den store ordre, som hans firma ikke har råd til at miste og Helens forretningsidé, som hun vil have ham med på. Alan har hænderne fulde.

James Wood kredser om store emner som: hvad er lykke, hvordan hjælper man bedst dem, man elsker, hvor skal prioriteterne i livet ligge og hvordan håndterer man den angst, man som forælder har i forhold til sine børns trivsel? Han gør det rigtigt godt. Alans følelser er fint og autentisk beskrevet og slutningen på bogen er meget rørende. Han er The New Yorkers hovedanmelder, og Upstate er hans første bog på dansk. Jeg håber på flere bøger af ham.

James Wood, Upstate, forlaget Turbine, oversat af Brian Dan Christensen, 242 sider, november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.